tisdag 17 september 2019

Annika Bengtsson: Den enda utvägen - Bokomdöme


Den enda utvägen
Av Annika Bengtsson
Grim 2019
ISBN 9789188465153, Danskt band, 289 sidor

Annika Bengtsson är en erfaren författare. Hon har många böcker bakom sig. Hon är förläggare sedan 2011 och heltidsförfattare sedan 2013. När hon nu tar steget in i kriminalgenren gör hon det med en psykologisk spänningsroman, en allt mer vanlig väg in i brottens litterära värld.

Annie och Håkan flyttar in i ett hus som de ska hyra. Det ligger i utkanten av en liten by där alla känner alla. De har option på att köpa huset som har stort renoveringsbehov. De tar tag i förbättringsarbetena omgående.

Redan på inflyttningsdagen hittar de en skriven text på en av sovrumsväggarna. Försvinn annars ska ni döden dö. Ett inte alltför hjärtligt välkomnande som följs av flera underliga och ogästvänliga händelser.

Det visar sig att grannen Inga-Lena, som gör allt för att vara otillgänglig, är den som ligger bakom hoten. Hon vill med alla till buds stående medel hindra andra från att avslöja de hemligheter som finns i både hennes eget och i Annie och Håkans hus.

Håkan vill gå fram med hårdhandskarna men Annie vill försöka tränga in under Inga-Lenas kärva yta. Till viss del lyckas hon med det, eller lurar hon sig själv?

Författaren har lyckats skapa en stämning som tangerar skräck. Trots att läsaren vet vem som ligger bakom trakasserierna blir det ändå spännande. Gestalterna är så väl gestaltade att man nästan får sympatier för den otäcka Inga-Lena.

Att vissa hemligheter inte var så väl dolda gjorde inte mig så mycket. Detta är faktiskt ingen pusseldeckare. Annika Bengtsson får för min del gärna fortsätta på den inslagna vägen med psykologisk krim.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Joanna Björkqvist

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2