onsdag 18 september 2019

Bettina Bieberstein Lee: Tigeröga - Bokomdöme


Tigeröga
Av Bettina Bieberstein Lee
Bladh by Bladh 2019
ISBN 9789188429988, Inbunden, 476 sidor

Det här är författarens andra bok om journalisten Hanna Axelsdotter. I formen av en psykologisk spänningsroman rullas en historia upp med fokus på de boende i ett hyreshus i Stockholm.

Det är ganska fyndigt att välja ut de boende i fyra av lägenheterna i huset för att skapa en dramatisk historia. Lite som att sitta utanför ett dockhus och betrakta vad som sker innanför väggarna.

Esther, som bor där, är mystiskt försvunnen. Hanna gräver efter sanningen och lilla Zoe vet allt om alla. Hon bor med sin mamma, som oftast jobbar och lämnar dottern att råda sig själv. Adrian är en prepper som är lite folkrädd har också en lägenhet i huset. De möts i tvättstugan, i trappen och på en bänk på gården.

Alla dessa människors liv vävs samman. Ibland helt logiskt, men slumpen har också en slev i grytan.

I bakgrunden pågår ett polisarbete för att finna Esther, men det tar inte så mycket plats. Handlingen tilldra sig i flera tidsplan och det skiftar ofta. Kanske lite för ofta.

Bettina Bieberstein Lee skriver skickligt och medryckande, men tenderar att breda ut sig lite för mycket. Därav de onödigt många sidorna.

Miljöbeskrivningarna är många och väl gestaltade, vilket jag också hade önskat mig att karaktärernas egenskaper och drivkrafter var.

Från början får jag en känsla av 50-tal, trots att det är nutid. Tydlig nutid. Kanske är det den melankoliska berättartekniken som lurar mig.

Professionellt, spännande och fängslande, men lite för omständligt.


Betyg: 3 tomteluvor  



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2