torsdag 19 september 2019

Mariette Lindstein: Sprickor i jorden - Bokomdöme


Sprickor i jorden
Av Mariette Lindstein
Forum 2019
ISBN 9789137152943, Inbunden, 498 sidor

Författaren fortsätter att skriva bokserier om sektverksamhet. Det här är andra boken om tvillingarna Alex och Dani. Om någon undrar så är båda kvinnor, namnen kan ju vara lite unisex. Ämnet är inte så välanvänt i den svenska kriminalgenren och är därför tacksamt att använda. Mariette Lindstein är dessutom väl insatt i ämnet, tidigare sektmedlem som hon är.

I den förra boken, Vit krypta, satt Dani sex månader i fångenskap hos en elitsekt. När hon nu är fri flyttar hon med sin syster och sitt nyfödda barn till Kalifornien. De vill nu ha lugn och ro och leva i säkerhet. Men så blir det naturligtvis inte. Sekten ger aldrig upp, de vill ha barnet som de anser tillhöra dem. De skyr inga som helst medel, de kan gå över lik.

Hemskt eller hur? Det blir extremt dramatiskt och tvillingarna får uppbåda allt de kan och all den hjälp de kan få för att freda sig. Spänningen stiger!

Carl, som är Alex chef och älskade, gör allt för att skydda dem. Han står för tryggheten i tillvaron, som den perfekte mannen han är. Han blir kontaktad av en mystisk kvinna som lyckas förvrida huvudet på honom och får hans relation med Alex att vackla, hela företagets existens hotas. Ett företag som erbjuder kärleksupplevelser, de får kundernas alla drömmar att bli realiserade.

Dramatiken ökar efter hand ända till den explosionsartade upplösningen. Det är lätt att dras med i handlingen. Boken är tyvärr minst 100 sidor för lång, vilket får i alla fall min uppmärksamhet att svikta. Dessutom skulle jag vilja ha en djupare gestaltning av huvudpersonerna, som det är nu känns de mest ytliga. Jag hittar så att säga ingen favorit som jag kan sympatisera med och hålla på.

Som ett inlägg om sekter är det angeläget. Med författarens bakgrund bär det realismens prägel.

Betyg: 2 tomteluvor  



Foto: Adde Halmstad

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2