tisdag 17 september 2019

Malin Thunberg Schunke: Ett högre syfte - Bokomdöme


Ett högre syfte
Av Malin Thunberg Schunke
Piratförlaget 2019
ISBN 9789164205933, Inbunden, 350 sidor

Malin Thunberg Schunke sällar sig till skaran av författare som bor utomlands och skriver om Sverige. Tänk Stina Jackson, Kjell Eriksson och Karin Valtersson bl.a. Malin är bosatt i Hannover och på Sardinien. Nu tilldrar sig boken mer på kontinenten än i Sverige, men ändå.

Författaren är debutant, men det märks minsann inte. Hennes skrivarkostym verkar vara skräddarsydd och boken är så självklart och till synes rutinerat skriven.

Den svenske medborgaren Amir Yasin hamnar på franska Rivieran mitt i något som till synes verkar vara ett terrorattentat. Han blir gripen av den franska polisen, misstänkt för mord och terrorbrott. Hans vänner och hans familj väntar bara på att fransmännen ska inse sitt misstag och släppa honom fri.

Undersökningsdomaren har däremot inga sådana planer och tiden går. Attentatsmännen fångas in en efter en, men Amir förblir i fängelse. Är han skyldig eller var han bara på fel plats vid fel tidpunkt. Ett klassiskt spörsmål i kriminalromaner, kanske till och med lite uttjatat. Men det blir inte tråkigt i Malin Thunberg Schunkes regi. Med små och ganska odramatiska skeenden leder hon handlingen och spänningen framåt.

Detta ska bli en serie om den svenska åklagaren Ester Edh och hennes excentriska italienska chef Fabia Moretti på Eurojust. De tar tag i fallet och söker efter sanningen, eller i alla fall någon form av lösning. De är ett extremt omaka par som jag med nöje kommer att följa i kommande böcker. Beskrivningen av deras samarbete innehåller en hel del fnissbar humor.

Romanen är ett bevis på att man inte behöver massor av våld för att skriva en spännande bok. Själv bläddrade jag maniskt på fram till slutet. En av årets absolut bästa debutanter, kanske till och med den bästa.

Betyg: 5 tomteluvor  

Foto: Anna-Lena Ahlström




Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5