söndag 27 september 2020

Håkan Norebäck: En sista vinter - Bokomdöme

 

En sista vinter

Av Håkan Norebäck

Forum 2020

ISBN 9789137154749, Inbunden, 272 sidor

 

Författaren har valt att berätta denna tragiska historia i jagform. Där finns ett problem. Trots att berättaren rimligen känner till det mesta som hänt runt honom så avslöjas bara en liten bit i taget. Ungefär som i en traditionell kriminalroman, som då inte är skriven i första person.

Annars är det en ytterst välskriven berättelse. Den handlar främst om Jonny som återvänder hem efter att ha suttit i sluten psykiatrisk vård. Han är en impulsiv och ganska våldsbenägen person. Mycket av beteendet är präglat av hans uppväxt som färgad och adopterad.

Att vara det i en liten ort som Hultsfred kan förmodligen knäcka vem som helst. Jonny hamnar tidigt i dåligt sällskap med missbruk och mindre brott. När han sedan får skulden för sin lillebrors död vänder sig hela orten emot honom och han reser iväg så fort han får chansen.

Åter i Hultsfred i vuxen ålder får han på en gång konflikter att ta tag i.  Ingen har glömt. Dessutom försvinner en man som Jonny tidigare har haft en konflikt med. Återigen är alla säkra på att Jonny ligger bakom. Inte ens polisen utreder någon alternativ gärningsman.

Det handlar mycket om fördomar, men ännu mer om familjeband och skuld. Det senare bär Jonny hela tiden på. En skuld som ändå är skapad av andra. Det är jobbigt att läsa om hans liv, samtidigt som han inte gör mycket själv för att komma på rätt köl. Samtidigt som man sympatiserar med honom vill man säga åt honom att ta sig i kragen.

Detta är ingen traditionell kriminalroman, men eftersom boken ändå innehåller både mord och en viss utredning gränsar den ändå till den genren.

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Gabriel Liljevall


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2