Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 13 oktober 2011

Den stora tågplundringen - Filmomdöme

Den stora tågplundringen
(The Great Train Robbery), 1903
Regi: Edwin S. Porter
Den här filmen kallas världens första westernfilm. En genre som några år senare blev den mest populära på den amerikanska marknaden. Filmerna var inte så långa i början på nittonhundratalet. Den här är tolv minuter och betraktades som en långfilm.

Filmen börjar med att några maskerade banditer sänder ett falskt telegram med avsikt att få tåget att stanna på av dem utvalt ställe. Rånarna övermannar sedan tågpersonalen, de kastar eldaren av tåget. När de muddrar passagerarna försöker en av dessa fly men blir skjuten i ryggen. Rånarna kopplar loss loket och flyr med det. Därefter rider de ut i vildmarken för att dela bytet. Där blir de dock spårade av ett uppbåd och dödade i filmens slutstrid. En inte alltför komplicerad handling som antagligen var mycket spännande när filmen visades.

Den nedskjutne passageraren spelas för övrigt av G.M. Anderson som från 1907 spelade in över hundra filmer som Bronco Billy.

Filmens slutscen blev berömd. En av rånarna siktar och skjuter rakt igenom filmduken, rakt emot åskådaren, vilket ansågs avancerat och nyskapande.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: