måndag 20 september 2021

André Catry: Honungsapan - Bokomdöme

 

Honungsapan

Av André Catry

Southside Stories 2021

ISBN 9789189318021, Inbunden, 254 sidor

 

Boken har en titel som lockar. Vem vill inte veta vad en honungsapa är? För att få reda på det är mitt tips att läsa boken.

 

André Catry är debutant och expert på IT-säkerhet. Han har arbetat åt Säkerhetspolisen med flera centrala funktioner i landet. Han har dessutom vunnit VM i hackning, något jag inte hade en aning om fanns. Det är kanske så man ska göra för att sedan fångas upp av myndigheterna.

 

Författaren har använt sina kunskaper väl i denna säkerhetsthriller. Sverige är under cyberattack. Internet havererar, elnätet fungerar inte, känsliga datacenter angrips av missiler och främmande makt är på väg att annektera Gotland. Hotet är fyndigt och initierat beskrivet. Och skrämmande.

 

Den svenska agenten MAC, Maria Ana Cervera, är hjälten som ska rädda Sverige. Hon är en annorlunda och trevlig bekantskap. Det behändiga bokformatet med runt 250 sidor gör att dramatiken drivs på och hålls vid liv.

 

Men det blir egentligen aldrig riktigt spännande. Karaktärerna får inte riktigt fäste och som läsare är man rätt säker på utgången. Gestaltningen kunde ha varit mer genomarbetad. Men jag läser ändå gärna en bok till om cyberkrig. Lite lärorikt var det trots allt. Och så fick jag veta vad en honungsapa är.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Petter Karlberg



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2