tisdag 21 september 2021

Håkan Nesser: Schack under vulkanen - Bokomdöme

 

Schack under vulkanen

Av Håkan Nesser

Albert Bonniers Förlag 2021

ISBN 9789100187965, Inbunden, 395 sidor

 

Jag trodde att Håkan Nesser hade begravt sina poliser Van Veeteren och Barbarotti för gott. Men ack nej! Här utreder Gunnar Barbarotti ett fall till, nu tillsammans med sin sambo Eva Backman. Det är den sjunde boken om honom.

 

Författaren är en verklig mästare. Det är omöjligt att hitta någon som skriver bättre i den här genren. Hans lätt cyniska, humoristiska och ordrika prosa har utvecklats med åren. Nu känner man enkelt igen en bok av honom, anslaget är unikt. Om inte annat är dialogen Nessersk, full av humor och filosofiska funderingar. Kanske inte så sannolik, men det köper jag.

 

Det vore heller inte en bok av honom om inte intrigen var annorlunda, fyndig och snårig. Här handlar det om försvinnanden och så småningom mord. Tre författare saknas. De verkar inte ha något gemensamt, förutom författandet och försvinnandet då. Det som förenar dem lite är att två av dem har skrivit om sina försvinnanden. Och det får vi följa. Det blir som små böcker i boken.

 

Titeln på boken är vid första anblicken obegriplig, men när den redovisas blir även den uppenbar. Det är så det är med Håkan Nesser. Ibland är han så smart att man inte förstår. Om man inte får det förklarat. Här uppskattar jag också att han i sina texter blinkar åt olika håll. Jag hittar gamla titlar invävda från forna deckarförfattare som t ex Stieg Trenter och Maria Lang. Risken med sådant är naturligtvis att man läser bara för att finna dessa, i stället för att ägna sig åt boken.

 

Det är en komplex och idérik berättelse som något störs av ett slut som känns lite för snabbt konstruerat. Där blir jag lite besviken på honom, men förlåter direkt när jag finner en ny briljant formulering.


Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Andreas Ortner

 


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8