onsdag 22 september 2021

Niklas Natt och Dag: 1795 - Bokomdöme

 

1795

Av Niklas Natt och Dag

Forum Förlag 2021

ISBN 9789137153728, Inbunden, 461 sidor

 

Niklas Natt och Dag har nu kommit fram till den tredje och avslutande delen i sin Bellman Noir-serie. Den första boken, 1793, fick Svenska Deckarakademins debutantpris 2017. Dessa böcker har varit helt annorlunda från vad någon har skrivit tidigare, banbrytande. Författaren har lyckats lyfta fram det skitiga, våldsamma och äckliga Stockholm från den tiden. Fjärran från hovet och livet med peruker och puder.

 

Visst avslutar han i stor stil. Det är fortsatt blodigt, men kanske lite återhållet. Det är fortsatt skitigt, kanske ännu skitigare. Men det andas realism och verklighet. Det gör en sannerligen inte sugen på att göra en tidsresa.

 

Boken bör läsas hyggligt långsamt. Den lever i sina detaljer som gör intrigen och karaktärerna levande. Trots det relativt stora sidantalet blir det ändå inte segt och långtråkigt. Spänningen lever. Man andas med och känner för huvudkaraktärerna. De har många svagheter, men de sticker ändå ut som förhållandevis rättrådiga.

 

Palten Mickel Cardell fortsätter att leta efter spinnhuskvinnan Anna Stina Knapp. Han känner sig skyldig till att hennes två barn har brunnit inne i den stora barnhusbranden. Cardell arbetar nu ihop med Emil Winge, som är bror till Cecil som var lite av en hjälte i den första boken. Emil lever i skuggan av sin döde bror och hör hans röst i sitt huvud mest hela tiden.

 

Tycho Ceton följer också med från de tidigare böckerna. Han är den verkligt förslagne skurken som kan göra vad som helst för egen vinning. Han får större utrymme här, och man får förklaringar till hans beteende.

 

Språket och dialogerna är naturligtvis inte tidstypiska, då skulle det antagligen inte gå att läsa. Men det räcker med att den känslan infinner sig. För en stund blir läsaren förflyttad till 1700-talet.

 

Nu när serien är avslutad blir man ju lite nyfiken på vad Niklas Natt och Dag ska skriva härnäst. Om han ens ska göra det. Världen väntar på svaret.


Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Thron Ullberg



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2