måndag 20 september 2021

Andreas Norman: Svart sol - Bokomdöme

 

Svart sol

Av Andreas Norman

Albert Bonniers Förlag 2021

ISBN 9789100177515, Inbunden, 413 sidor

 

Spionthrillers är ingen genre där det skrivs många böcker i dessa tider. Kanske borde det vara fler. Världsläget borde vara lockande till sådant och speciellt om författarna är så skickliga som Andreas Norman. Hans tidigare böcker En rasande eld och De otrogna har välförtjänt rönt stor uppskattning. Han har arbetat på säkerhetspolisens terroristbekämpningsgrupp, något han har stor användning för i sina böcker.

 

Den här boken gick också som sommarföljetong i Dagens Nyheter i år. Det är få förunnat att hamna där, och oftast en riktig kvalitetsmärkning.

 

Bente Jensen heter författarens huvudperson. Den här boken får en infernalisk start när hon hamnar på psykakuten och hävdar att ett terroristdåd snabbt måste förhindras. Ingen tror henne till en början. Därefter backas bandet och läsaren får följa hur det hela började.

 

Andreas Norman lyckas med att skapa en trovärdig intrig, vilket ofta är ett problem i böcker av den här typen. Även när det gäller rena actionavsnitt. Dessutom förmår han överraska med fina intrigvändningar. Handlingen får utvecklas i en bra blandning mellan privata händelser och politiska.

 

Det är glest mellan böckerna i författarens utgivning av thrillers. Men de är värda att vänta på.


Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Caroline Andersson Renaud



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3