fredag 25 februari 2022

Åsa Ericsdotter: Fas 3 - Bokomdöme

 

Fas 3

av Åsa Ericsdotter

Forum Förlag 2022

ISBN 9789137501284, Inbunden, 457 sidor

 

Celia Jensen är forskare på Harvard och tillsammans med några kollegor har de tagit fram ett botemedel mot Alzheimers. Nobelpriset nästa. Allting ser ut att fungera utan anmärkning men orosmoln börjar dyka upp. Några av försökspersonerna har oprovocerat begått fruktansvärda våldsdåd. Kan det verkligen vara den nya medicinen som har triggat dem?

Forskarna är oense om de ska fortsätta försöken, det blir en kamp som är spännande att följa. Men allra mest intressant är skildringen av de dementa och deras förhållande till sina närmaste. Åsa Ericsdotter skriver de delarna av berättelsen mycket inkännande och med stor värme.

Parallellt är ett par kärlekshistorier i fokus. Dels Celias med en annan forskare i USA, dels får vi möta den homosexuelle Adam Miller i Paris. Han är också forskare och har funnit kärleken i Frankrike. Men han är orolig för vaccinet och är en av de första som sänder varningar för att få projektet bromsat.

Det är en del erotik med i relationsbeskrivningarna, det svåra ämnet hanterar författaren bra. Däremot blir det kanske lite för mycket känslor, boken är i omfångsrikaste laget.

Mycket kunde ha kortats ner. De amorösa äventyren är en sak, men även det faktum att detaljrikedomen i miljö- och personbeskrivningar är lite för mångfaldig. Jag är lite ambivalent där, det gör ju samtidigt att intrigen får liv och färg.

En spännande bok är det. Om ett angeläget ämne och författaren har verkligen lyckats med att beskriva demenssjukdom på ett sätt som gör läsaren intresserad, upplyst och informerad.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Charlie Bennet



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5