söndag 13 februari 2022

Christina Wahldén: Enbart kvinnor - Bokomdöme

 

Enbart kvinnor

av Christina Wahldén

Forum Förlag 2022

ISBN 9789137159836, Inbunden, 402 sidor

 

Det är en svår konst att geografiskt placera en bok på en plats som är förhållandevis okänd för oss svenskar. Christina Wahldén använder sig av staden Darwin som ligger i Norra Territoriet i Australien, en del av den kontinenten som sällan får plats i svensk media. Där är det extremt varmt och konflikterna med ursprungsbefolkningen är alltid närvarande.

Här har författaren skapat det högintressanta polisparet Bluey och Jess. Han är en medelålders man med ganska basala värderingar medan Jess är yngre och härstammar från de öar utanför Darwin som befolkas av de gamla ursprungliga släkterna.

En minister hittas mördad i Högsta domstolen, en företagsledare röner snart samma öde. Båda har varit drivande i gruvexploateringen av en helig plats, en förlossningsgrotta som har använts i tusentals år. Kan det vara orsaken till morden? Det blir en svår och långsam utredning. Ingen är villig att prata med polisen. De har hamnat på mellanhand mellan olika intressegrupper.

Parallellt beskriver Christina Wahldén några mer relationsrelaterade händelseförlopp. Jess blir lämnad av sin pojkvän.  Samtidigt som hennes ena syster vårdas på sjukhus och den andra är aktivist i protesterna mot gruvprojektet. Bluey, som för övrigt älskar ABBA, är osäker på sin relation. Svenska Greta söker meningen med livet och funderar på att fria till Cat, Blueys dotter. Författaren introducerar också en ny person, den vietnamättade journalisten Alex. En ung kvinna som motarbetas av sina chefer.

Det är många parallella handlingar, kanske lite för många. De olika berättelserna lever sina egna liv och har inte alltid relevans för hur boken framskrider. Kriminalhistorien är spännande men har logiska luckor och får stå tillbaka för de mer familjära inslagen.

Bokens styrka är att den ger läsaren fantastisk upplysning och information om en minoritetsbefolknings problem. Det är lätt att göra jämförelser med t ex samerna situation. Boken har ett tydligt kvinnligt perspektiv på den australiska situationen, men mycket går att översätta till andra samhällen. Mina kunskaper har tydligt berikats av Christina Wahldéns berättande och den här bokserien är absolut en av de jag följer med allra största intresse.


Betyg: 4 tomteluvor        


Foto: Thron Ullberg


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5