måndag 21 februari 2022

Josefin Schygge: Allt för dig - Bokomdöme

 

Allt för dig

av Josefin Schygge

Forum Förlag 2022

ISBN 9789137159034, Inbunden, 438 sidor

 

Malin är livsstilsbloggare och bor på Visingsö med sin man och deras två söner. Hennes blogg heter Malin på ön och har många följare. Malin lever sitt liv genom de bilder och de texter hon publicerar. Man kan få intrycket av att det är viktigare än familjen. Så mycket av hennes liv kretsar kring internet.

Men hon har en mörkare bakgrund. Malin har tidigare haft ett destruktivt förhållande med en annan man. En man som har svurit på att leta upp henne och förstöra hennes liv eller till och med döda henne.

Läsarna får också följa invandrarkvinnan Elma som har bytt namn ett flertal gånger eftersom hon också har varit gift med en våldsam man. Hon har lyckats göra sig fri, men till priset av att hon inte längre kan träffa något av sina tre barn. Hon lever under skyddad identitet och får flytta in i Malins gårdshus. Två kvinnor på samma gård med liknande erfarenheter. Men ändå så fundamentalt olika.

Elma är inte boken huvudperson, det är Malin, men hon är ändå den som fångar mitt intresse mest. Hon har inte bara problem med en våldsam man, hon försöker också passa in i det svenska samhället med alla de svårigheter det innebär för en kuvad kvinna.

Mystiska saker börja hända och det blir alltmer uppenbart att kvinnornas dolda bakgrunder börjar göra sig påminda. Det kan inte sluta väl, och det gör det inte heller.

Även om intrigen inte helt håller ihop logiskt blir det långsamt mer och mer spännande. Malin får stor hjälp av Emma som är mer cynisk och till en början verkar vara den starkare av de två kvinnorna.

Författaren har tidigare skrivit ungdomsromaner. När hon nu deckardebuterar gör hon det med den äran. Jag läser gärna fler psykologiska spänningsromaner av Josefin Schygge.

Betyg: 4 tomteluvor  

Foto: Jesper Anhede


Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...