lördag 12 februari 2022

Susanne Boll: Vattenlandet - Bokomdöme

 

Vattenlandet

av Susanne Boll

Hoi Förlag 2022

ISBN 9789189199101, Inbunden, 333 sidor

 

Efter att ha använt tre av de fyra elementen avslutar nu Susanne Boll sin bokserie med det fjärde. Det är mycket vatten i denna bok som tilldrar sig mestadels i Motala. Att finna mordoffer i Göta Kanals slussar minns man från Sjöwall & Wahlöös första bok Roseanna. För övrigt har jag inga jämförelser med dem.

Kommunalrådet hittas brutalt mördad i Motalaviken. Bokseriens huvudperson, psykologen Vera Lilja, är av händelse på plats. Hon har en osviklig förmåga att vara på fel plats vid fel tillfälle. Så fortsätter det att vara boken igenom. Läsarna får också återse polisen Kenneth Karlsson som brukar använda Veras sakkunskaper i sina utredningar. Det gör han här också, trots att Vera är sjukskriven.

Kommunalrådet har varit drivande i ett projekt som hotar att förstöra Motalas miljö och särprägel. Motståndet är stort och kan kanske vara orsaken till att han har mördats.

Det handlar mycket om Veras privatliv, men inte bara hennes. Systern ska gifta sig och mycket ska planeras. Bröllopsplaneringen är lite gulligt beskriven, det är mycket som är rosenrött. Även Veras förhållande med det före detta fotbollsproffset, numera artisten, Nico får ta stor plats. Mycket kärlek och en del erotik, som författaren klarar bra. Det är annars svårt att få till sådant utan att det blir plumpt eller för handlingen oväsentligt.

Kriminalgåtan har fått ta lite större plats än i tidigare böcker. På gott och ont. Den håller inte ihop helt logiskt och blir kanske lite väl dramatiskt mot slutet.

Nu väntar läsarna på vad Susanne Boll ska hitta på härnäst. Någon ny serie? Hennes mix av deckare, psykologiska spörsmål och relationer har så här långt varit läsvärd.


Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Håkan Cedlöf



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2