torsdag 10 februari 2022

Maria Adolfsson: Fallvind - Bokomdöme

 

Fallvind

av Maria Adolfsson

Wahlström & Widstrand 2022

ISBN 9789146237297, Inbunden, 398 sidor

 

Serien om Doggerland tillhör mina absoluta favoriter.  I början av varje år sedan 2018 har Maria Adolfsson förgyllt min läsning med sina böcker om kriminalinspektör Karen Eiken Hornby.

Författaren är inte ensam om att skriva om en fiktiv plats. Fiktiv såtillvida att Doggerland inte finns nu, men existerade för fler tusen år sedan. 6000–7000 år sedan förvann de mest höglänta delarna av det landområde som en gång förband Storbritannien med Danmark.

I Maria Adolfssons böcker är Doggerland en egen nation, ett rike som består av tre huvudöar. Författaren har i detalj skapat detta land. Det har hon gjort så målande att läsaren känner igen sig från en bok till nästa. Naturen blir bekant och pubarna och restaurangerna välkända som om man någon gång har suttit där. Puben Haren & Kråkan är en lokal som jag bara måste ta en öl på. Så snart som möjligt!

Karen Eiken Hornby har nu blivit mor och är därför ledig. Pandemin har nått även detta låtsasland. Polisen har ont om folk och har flera utredningar som inte kan vänta. Karen accepterar att återgå i tjänst lite i förtid och får arbeta i par med den tystlåtna Astrid Nielsen som har sagt upp sig. Vad är det som tynger Astrids axlar?

En ung flicka har påträffats brutalt mördad i stadsparken, men det är inte det som Karen får ägna sig åt. Hon och Astrid utreder i stället ett annat mystiskt dödsfall. En ung man har hittats i havet och det är oklart om det är ett brott, ett självmord eller en olyckshändelse.

De båda utredningarna lusar sig framåt. Samtidigt har Karen andra problem att brottas med. Hennes mammas hus har brunnit ner, någon verkar förfölja henne och kan hon verkligen lita på sin pojkvän, barnets far?

Intrigen framförs i ett behagligt avslappnat tempo. Först mot slutet hettar det till, kanske lite i onödan.

Som vanligt är Maria Adolfsson noga med detaljerna. Det är i de små beståndsdelarna den fina berättelsen vilar. Det är på det viset som det blir så fantastiskt realistiskt och verkligt, trots att både miljö och kriminalhistoria är hittepå.

Jag längtar redan efter den sjätte delen.


Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Caroline Andersson Renaud



Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...