söndag 8 september 2024

Adolphson & Öberg/Christensen/Ginstmark/Holmström/Hurtig Wagrell - Korta bokomdömen

 

Mariatorget

Av Viktor Adolphson & Hans-Olov Öberg

Southside Stories 2024

ISBN 9789189828186, Inbunden, 228 sidor

Författarparen, som redan var många, ökar ständigt i antal inom deckargenren. Dessa två författare betar av kända platser på Söder i Stockholm. Det här är uppföljaren till Götgatsbacken. De kallar sin bokserie En äkta snut, och javisst, sannolikhetens prägel finns där. I polisarbetet.

Viktor Adolphson är polis och känd twittrare. Hans-Olov Öberg är förläggare, författare, finanshaj och multimusiker. Bland annat. På pappret ett omaka par som åstadkommer underhållande spänning.

Ytterligare en skjutning drabbar Stockholm, en äldre man hittas död på Mariatorget. Samtidigt sprängs en villa i Bromma och eftersom detta är en spänningsroman kan man ana gemensamma nämnare. Poliserna Jon Smeds och Emma Modig är snabbt på plats efter dådet på Mariatorget. De blir bokens utredande huvudpersoner.

Här finns maffiainslag och här finns humor. Här finns cameoroller, realism och fantasi i en uppfinningsrik spänningsrik blandning. Själv har jag störst behållning av den till synes realistiska beskrivningen av polisens arbete.

Betyg: 3 tomteluvor 









Sista rollen

Av Lisa Christensen

Louise Bäckelin Förlag 2024

ISBN 9789177996538, Inbunden, 384 sidor

Författarens föregående bok, Sista säkra, blev nominerad till Svenska Deckarakademins debutpris. Det här är en fortsättning på den. Tyvärr ställer det till en del problem, det krävs nästan att man har läst den för att få full behållning.

Lisa Christensen är på alla sätt en skicklig intrigbyggare. Det är alltid komplext med många trådar och vändningar. Nåde den som slarvar vid läsningen, då tappar man tråden.

Två gamla spioner som har dragit sig tillbaka till Seychellerna är i fokus. Kanske är deras hemligheter på väg att avslöjas. Eller är det ens de som är där, kan de möjligtvis vara karaktärer i en bok som har kopierats. Berättelsen är intelligen men komplicerad. Välskriven men inte lättläst.

Betyg: 4 tomteluvor

Foto: Richard Ryan












Stormnatt

Av Johanna Ginstmark

Polaris 2024

ISBN 9789177959809, Inbunden, 463 sidor

Österlenfallen har författaren döpt sin serie till. Det här är andra delen, den första hette Tät dimma. Väderrelaterade titlar med andra ord. Under just en stormnatt försvinner Jens. Kvar i huset finns hans två döttrar, tioåriga Tova och hennes lillasyster.

Ligger ett brott bakom försvinnandet? Polisen Maria Larsdotter får en komplicerad utredning i knät. Som en fortsättning från förra boken får läsaren också följa hennes fortsatta trauma från en bilolycka där hennes föräldrar och syster omkom. Den historien och Jens försvinnande löper parallellt genom de kanske något för många sidorna.

Det är ändå lättläst och påtagligt spännande.  Väder och miljö är hela tiden närvarande så att man får en liten Wallanderkänsla. De båda barnen är ömsint beskrivna och det här på det stora hela en av årets bästa kriminalromaner.

Betyg: 4 tomteluvor


Foto: Nadja Hallström












Vargens unge

Av Johanna Holmström

Albert Bonniers Förlag 2024

ISBN 9789100194888, Inbunden, 428 sidor

Författaren är finlandssvenska och har tidigare givit ut en spänningsroman, Hush baby, 2015. Den lovade gott, men det har dröjt nästa tio år till nästa, som då naturligtvis är fristående. Men den som väntar på något gott…..

Skådeplats är norra Finlands skogar, när ryska gränsen. Där finns en ekoby som lever efter egna lagar och regler. Vi får följa handlingen, mest i dåtid, men även i nutid. Fotografen Gloria flyttar in i byn med sin son för att fly sin våldsamme man. Hon upptäcker så småningom att allt kanske inte är vad det synes vara i bygemenskapen. Skenet bedrar.

I nutid hittar det äldre paret Seija och Tarmo en pojke som inte talar i sin trädgård. Var kommer han ifrån? Hur har han tagit sig dit och vad bär han på för en historia?

Boken är skriven med ett fantastiskt målande språk och härliga person- och miljöbeskrivningar. Kanske är den i längsta laget, men det stör inte nämnvärt. Det finns stråk av saga och mystik som förbryllar både karaktärerna i boken och läsaren.

Måtte det inte dröja nio år till nästa bok.

Betyg: 5 tomteluvor

Foto: Thron Ullberg












Fasad

Av Hurtig Wagrell

Bokfabriken 2024

ISBN 9789180316279, Inbunden, 440 sidor

Hurtig Wagrell är efternamnet på det äkta paret Johan och Johanna. Båda har en bakgrund bl. a som komiker och manusförfattare. Det här är deras romandebut. Ett förstlingsverk som lovar mer.

TV-producenten Sanna Lundgren blir ifrågasatt när en av deltagarna i ett realityprogram hänger sig i direktsändning. Hon får då uppdraget att göra en dokumentär om ett cold case, den sedan nästa 30 år i Kalmar försvunna Gabby. De båda har gått i samma skola 1995 och Sanna får både forska i fallet och gräva i sin barndom.

Polisinspektören Elizabeth Hallman som är på väg att lämna staden dras också in i fallet. Utredningen utvecklas på ett spännande sätt och mångfacetterat sätt. Sakta nalkas läsaren den oväntade upplösningen.

En lovande debut som sagt, även om det finns förbättringspotential. Främst i gestaltningar, förutsägbarhet och undvikande av genreklichéer.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Nils Petter Nilsson







Inga kommentarer:

Anders Sundkvist: Brännaren - Bokomdöme

  Brännaren Av Anders Sundkvist Modernista 2024 ISBN 9789180944960, Inbunden, 343 sidor Den tidigare journalisten Anders Sundkvist k...