måndag 16 september 2024

Sundström & Mikkelsen: Fristaden - Bokomdöme

 

Fristaden

Av Sundström & Mikkelsen

Norstedts Förlag 2024

ISBN 9789113134871, Inbunden, 444 sidor

Det är alltid lika spännande och förväntansfullt att öppna en bok av en debutant, eller två i detta fall. När det sedan, som här, verkligen är värt besväret, så känns mitt läsuppdrag så mycket roligare. Nu är inte Lena Sundström och Jens Mikkelsen några duvungar som gått och drömt om att skriva den där romanen i åratal.

De är båda kända och prisbelönade grävande journalister. Lena Sundström är nu på SVT och Jens Mikkelsen på Sydsvenskan. De har skrivit facklitteratur tidigare. Nu inleder de en serie om de två Malmöjournalisterna Anne och Sven. Hon är en känd utrikeskorrespondent och han är kriminalreporter och grävande journalist på fiktiva Dagbladet i Malmö.

Anne har oväntat blivit lämnad av sin man och flyttar desperat till Malmö, och ett gammalt renoveringsobjekt, för att komma närmare sin dotter. Sven håller på med ett reportage om kommunens hållbarhetschef Rebecca Rönn, som plötsligt är försvunnen. Sven upptäcker att hon har försökt kontakta honom. Hon har en hemsk upptäckt att berätta om. Lite senare påträffas hon mördad.

Anne och Sven möts av en slump i staden. De har varit ett par i ungdomen och nu återupptar de kontakten, men inte förhållandet. Eller? De båda dras in i sökandet efter sanningen. Är det verkligen ett rånmord som polisen tror?

Här finns en del debutantmisstag, genreklichéer, men det överskuggas av den välkonstruerade intrigen. Den initierade skildringen av journalistyrket. Samhällskritik á la Sjöwall Wahlöö. Mycket handlar om hur samhället beskriver och hanterar invandrares integration. Om alla journalister som skriver om problem men aldrig om de mångdubbelt fler som lyckas och har framgångsrika yrkeskarriärer.

Mycket är karaktärsdrivet. Det är lätt att tycka om de väl gestaltade huvudpersonerna Anne och Sven. Likaså de unga invandrarpojkar som av polisen är utpekade som gärningsmän. Den goda nyheten är att detta bara är första delen i en serie. Naturligtvis är Fristaden en av kandidaterna till årets debutantpris.

Betyg: 5 tomteluvor

Foto: Magnus Liam Karlsson


Inga kommentarer:

Anders Sundkvist: Brännaren - Bokomdöme

  Brännaren Av Anders Sundkvist Modernista 2024 ISBN 9789180944960, Inbunden, 343 sidor Den tidigare journalisten Anders Sundkvist k...