tisdag 3 september 2024

Alfredsson/Areklew & Storm/Berg/Bergstrand/Albertsson - Korta bokomdömen

 

Vi som klarade oss

Av Karin Alfredsson

Brombergs 2024

ISBN 9789178093748, Inbunden, 255 sidor

Man blir alltid glad när man får en ny bok av Karin Alfredsson i handen. Där finns en garanti att den är välskriven och att den behandlar ett angeläget ämne. Inom deckargenren är hon känd för sina kvinnofokuserade böcker om läkaren Ellen Elg och på senare år har serien om de norrländska kvinnorna Vajlett och Rut fått välförtjänt uppmärksamhet.

Men däremellan skriver författaren tänkvärda fristående böcker som denna. Alltid med ett eller flera aktuella och brännande ämnen. Här handlar det om att konsekvenserna av klimataktivism kan bli sådana som inte var tänkta från början. Ett vällovligt syfte som spårar ut.

Filip vill visa världen att den är på väg käpprätt åt fel håll. Han har svårt att få gehör för sina åsikter och planerar därför något spektakulärt. Men det blir inte som han har tänkt sig.

Boken handlar om olika och oönskade påföljder för gärningsman, offer och anhöriga.

Betyg: 4 tomteluvor

Foto: Ida Borg











Omega

Av Areklew & Storm

Bokfabriken 2024

ISBN 9789180316231, Inbunden, 312 sidor

Nu är det många som har klivit in som författare i Alex Storms imperium. Vad tanken är med det är jag inte riktigt på det klara med. Eftersom det kommer ut flera böcker om året är det på väg att bli alltmer knepigt att hålla reda på.

Författaren till denna, Lina Areklew, känns lite fräschare än flera av de andra som jag har läst. Men det är ändå samma fixering på mycket våld och en smula sex. De olika författarna fokuserar på olika karaktärer i berättelsen. Här är det den mycket hemliga polisen Bella Stassi som får stå i centrum.

Samtidigt som ett terrordåd sker försiggår utvecklingen av Alex Storms kriminella värld och för var bok som ges ut falnar mitt intresse för det virrvarret och för dess skruvade individer. Samtidigt förstår jag intresset och fascinationen för den här serien. Många lockas av denna typ av explicit dramatik, spänning saknas aldrig. Full fart framåt!

Betyg: 2 tomteluvor

Foto: Nils Petter Nilsson














Mörkrets cirklar

Av Lou Berg

Piratförlaget 2024

ISBN 9789164208859, Inbunden, 443 sidor

Författarna avslutar här sin trilogi om Nea Hallgren och Nadezhda Volkova. Författarna i plural eftersom Lou Berg är en pseudonym för paret Tiina Nevala och Henrik Karlsson. Centralt i alla böckerna har varit förfalskad konst. Nadezhda har en sällsynt talang att kunna måla som gamla mästare.

Nu vill hon och Nea avsluta sin verksamhet och möjligen kunna övergå till att ställa ut Nadezhdas egna verk. Men är det så lätt? Både polis och utländska agenter är dem på spåret.

Det är visserligen spännande men också lite rörigt och pratigt. Dessutom i längsta laget. Kanske kan en nystart få författarna att snäppa upp och åstadkomma en nivå bättre. Skriva kan de ju bevisligen.


Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Anna-Lena Ahlström













De orättfärdiga

Av Gunilla Bergstrand

Piratförlaget 2024

ISBN 9789164208965, Inbunden, 400 sidor

Gunilla Bergstrand har skrivit deckare förr men då givits ut på ett mindre privat förlag. Hon är väl förtjänt av att nu fångas upp av ett mer etablerat förlag. Boken handlar om Ebba Grönwall vars hela tillvaro raseras när hon blir uppsagd och samtidigt utslängd av sin fästman.

Hon tar jobb på en tobaksplantage i Säter. Den lilla staden har nu fått två deckarförfattare eftersom även Helena Kubicek Boye skriver om den. Man ska skriva där man står sägs det, Gunilla Bergstrand är bosatt i Säter och driver ett tobaksföretag med sin fru.

När Ebba börjar sitt arbete i Säter möts hon av mystiska meddelanden och målningar. Eftersom Ebbas syster sitter inlåst på rättspsyk där blir det än mer oförklarligt och skrämmande. Nästan spöklikt.

Huvudpersonen engagerar och författaren lyckas driva spänningen väl genom boken. Kanske är det emellanåt lite förutsägbart och klichéfyllt, men det kan man köpa eftersom dramatiken ändå är på topp.


Betyg: 4 tomteluvor

Foto: Nicklas Thegerström














Eldflugan

Av Niclas Albertsson

Word Audio Publishing 2024

ISBN 9789180009249, Danskt band, 471 sidor

Debutanter är man som läsare extra nyfiken på. Niclas Albertsson har klarat av den med hedern i behåll.

Rullstolsbundne Sebastian tvivlar på att en barndomsväns död verkligen var en olycka. Med frågan Vem dödade Laura? får man Twin Peaksvibbar. Det täta och mystiska berättandet spär på den liknelsen.

Persongalleriet är inte stort och de förtäljer var och en sina egna historier. Kanske är deras röster inte tillräckligt olika, men berättartekniken skapar en stegrande spänning. Innan upplösningen inträffar ytterligare mord.

Det blir ändå emellanåt lite rörigt och dessutom kunde minst 100 sidor ha strukits för att öka dramatiken ytterligare. En fängslande debut är det, med många för en deckare trivsamt opålitliga personer. Niclas Albertsson räknar jag med att få läsa mer av.

Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Martina Wärenfeldt



Inga kommentarer:

Oresvärd/Paqualin/Rehn/Sanglert/Vallgren - korta bokomdömen

  Tänkaren Av Kamilla Oresvärd Norstedts Förlag 2024 ISBN 9789113120041, Inbunden, 371 sidor Boken är en fristående tredje del i för...