tisdag 17 september 2024

Anders Sundkvist: Brännaren - Bokomdöme

 

Brännaren

Av Anders Sundkvist

Modernista 2024

ISBN 9789180944960, Inbunden, 343 sidor

Den tidigare journalisten Anders Sundkvist kommer nu med sin tredje kriminalroman. Återigen med poliserna Erik Borg och Linda Ndege i huvudrollen. De är båda avstängda efter en incident vid ett ingripande. Erik reser till Luleå för att se om sin gamla mamma och snart följer Linda efter.

Mot alla odds får de där ändå jobba med ett polisärende, någon bränner ner hus i några byar på landsbygden. En bygd som har sina egna lagar och sitt eget byråd som utövar makt över de få som är bosatta där.

Det är svårt att få någon att berätta, byn vill sköta sina egna ärenden. Att Linda har mörk hudfärg spär bara på de fördomar och det motstånd som de möter. Dessutom är de två inbördes ofta osams. I Stockholm har Erik blivit Lindas chef, en tjänst som hon gärna velat ha.

Anders Sundkvist skriver som vanligt mycket underhållande och det är lätt att förstå att hans första deckare, Återvändaren, blev nominerad av Svenska Deckarakademin till årets debut. Denna bok har precis lagom format och den intrikata och nervkittlande intrigen driver läsningen framåt.

Deckargåtan är inte så originell och ganska snart, kanske innan poliserna, blir läsaren på det klara med vem eller vilka som är skyldiga. Det förtar inte spänningen. Anders Sundkvist har nu etablerat sig i deckartoppen och jag tror att han kommer att stanna där.

Betyg: 4 tomteluvor


Foto: Lena Koller

Inga kommentarer:

Anders Sundkvist: Brännaren - Bokomdöme

  Brännaren Av Anders Sundkvist Modernista 2024 ISBN 9789180944960, Inbunden, 343 sidor Den tidigare journalisten Anders Sundkvist k...