söndag 8 september 2024

Bjarup/de la Motte & de la Motte/Hermanson/Jansson/Laestadius Larsson - korta bokomdömen

 

Svarta trådar

Av Sofie Bjarup

Lind & Co 2024

ISBN 9789189804777, Häftad, 419 sidor

Sofie Bjarup har två historiska kriminalromaner bakom sig. Den här bokens intrig har sitt ursprung från mörka händelser i skånska Värte 1978. En våldtäkt och ett försvinnande.

I nutid blir Gertrud, som är i 60-årsåldern, lämnad av sin man. Hennes jobb på skolbespisningen är hotat och hennes framtid ser inte ljus ut. Den nyblivne änklingen Lasse flyttar in i grannhuset. Han har sina rötter i Värte. De båda blir vänner och börjar forska i vad som hände 1978.

Berättelsen skiftar mellan de gamla händelserna och de nutida. Det är en stillsam skildring som ändå håller intresset uppe. Romanen hade kanske fått ännu mer intensitet om den hade kortats något. Den innehåller en fin gestaltning av sorg och saknad som lovar gott inför kommande böcker.

Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Privat













Mord under solen; Ett fall på Capri

Av Anders & Anette de la Motte

Bokförlaget Forum 2024

ISBN 9789137506289, Inbunden, 447 sidor

Anders de la Motte tillhör landets bästa och mest prisbelönta deckarförfattare. Han har förutom sina olika serier skrivit feelgoodkrim tillsammans med Måns Nilsson. Nu har han bytt skrivarpartner i den genren till sin hustru Anette.

De har påbörjat en pusseldeckarserie som de döpt till Mord under solen. Avstamp sker på Capri och nästa bok tilldrar sig i Amalfi. Som sig bör med italienska miljöer är det mycket fokus på mat och vin.

Här finns också en trevlig pusseldeckarhistoria, helt i Agatha Christies anda. Hon lät ofta sina huvudpersoner åka söderut. Allt tilldrar sig under en mat- och kulturresa där gruppen hittar en kropp i vattnet.

Boken är fylld med både spänning, humor och matglädje. Författarna lyckas både med att kittla smaklökarna och att aktivera resesuget. Skickligt!

Betyg: 4 tomteluvor

Foto: Jeffery Richt








Längst in i skogen

Av Marie Hermanson

Albert Bonniers Förlag 2024

ISBN 9789100199135, Inbunden, 362 sidor

Tredje delen om journalisten Ellen Grönblad och överkonstapel Nils Gunnarsson gör ingen besviken. Den andra delen Pestön nominerades till Årets Svenska Kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

Vi förflyttas till vintern 1926 i ett kallt Göteborg. Den unga Alice försvinner under ett besök med syskon och barnflicka på Naturhistoriska Museet. Det hela är extremt mystiskt. Det finns ingen väg ut utan att bli sedd.

Trevligt är att Ellen och Nils får ta mer plats än i de tidigare böckerna. Det här är en ovanlig kriminalberättelse, inte som vanligt med mord, utredning och upplösning. Det får liksom visa sig med tiden. Spänningen finns där ändå, mycket tack vare fint gestaltade personer, utmärkt stilistik och väl målade miljöer.

Betyg: 5 tomteluvor

Foto: Rickard L Eriksson








Gå över lik

Av Anna Jansson

Norstedts Förlag 2024

ISBN 9789113133461, Inbunden, 334 sidor

Anna Jansson är kanske Sveriges flitigaste deckarförfattare. Hon håller igång två vuxenserier och en för barn- och ungdom. Dessutom kommer det ibland en bok om Ödesgudinnan på Södertorg i Visby i feelgoodgenren. Författaren har alltid omsorgsfullt tagit upp olika aktuella ämnen och hon tillhör absolut en av våra mest lästa och uppskattade.

Det här är sjätte delen i Bergslagen blå om Örebropolisen Kristoffer Bark. Den grupp han leder är minst sagt skamfilad, de tycks alla ha någon form av problem. Kristoffers är hans epilepsi som gör att han inte får köra bil.

På bästa Agatha Christiemanér dör några personer vid honnörsbordet på en middag när Örebro Universitet firar sin årshögtid. En brand inträffar nästan samtidigt i en gammal biograf i Hallsberg. Där hittas kroppen av en för länge sedan mördad man. Kristoffer och hans team får mycket att stå i.

Det är som vanligt njutbart att läsa något av Anna Jansson. Språk och berättardriv är på hög nivå och spänningen kan ingen klaga på. Men man blir aldrig riktigt överraskad, läsaren vet vad han får när han läser Anna Jansson. En bra historia berättad med kvalitet.

Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Anna-Lena Ahlström











Kärlekens bakgata

Av Anna Laestadius Larsson

Piratförlaget 2024

ISBN 9789164208750, Inbunden, 370 sidor

Författaren har flera historiska romaner bakom sig. Nu ger hon sig på deckargenren, och det med ett lyckat utfall. Anna Laestadius har skrivit en bok som är informativ, lärorik och bitvis spännande.

Året är 1897. En seriemördare härjar i Stockholm. Hans offer är prostituerade kvinnor. De har låg social status och polisen bryr sig föga. Den unga och lite fina Ellen Bergman har studerat juridik men får inget jobb. Hon startar Damernas Juridikbyrå.

Ellen börjar nysta i fallet tillsammans med ligaflickan Rakel. De två kontrasterna möts av ett korrupt samhälle och får inte gehör för vad de kommer fram till, förutom från detektivkonstapel Rådig.

Kanske kommer själva kriminalhistorien lite i skymundan, men eftersom karaktärerna är så fint gestaltade och den historiska berättelsen så intressant blir läsvärdet mycket högt. Att detta är första delen i en serie om Damernas Juridikbyrå är mer än lovande.

Betyg: 5 tomteluvor

Foto: Thron Ullberg






Inga kommentarer:

Anders Sundkvist: Brännaren - Bokomdöme

  Brännaren Av Anders Sundkvist Modernista 2024 ISBN 9789180944960, Inbunden, 343 sidor Den tidigare journalisten Anders Sundkvist k...