måndag 16 september 2024

Kallentoft/Nebelius Lüning/Nesser - korta bokomdömen

Isgudarna

Av Mons Kallentoft

Bokförlaget Forum 2024

ISBN 9789137504971, Inbunden, 314 sidor

Det här är den 15:e!!! boken om Linköpingspolisen Malin Fors. En sådan lång serie kan lätt bli tjatig, och jag erkänner att jag tyckt att det har gått åt det hållet. Men med denna bok har författaren åstadkommit en bättre bok än på år och dag.

Den är rakare berättad än tidigare vilket passar bättre i polisromansgenren. En kategori som bär på arv från Sjöwall/Wahlöö och Mankell. Malin Fors är liksom deras poliser lätt tilltufsad. Hon brottas med sin alkoholism. Här får dessutom dottern Tove ta en större plats, hon har precis öppnat ett härbärge.

En framstående livsmedelshandlare mördas. Han visar sig inte vara Guds bästa barn. Andra framstående personer med samma egenskap, girighet, drabbas också. Malins sökande efter gärningsmannen och dotterns arbete med hemlösa skapar läsvärda kontraster i denna precis lagom långa bok. Det är dessutom första delen av en svit i serien inspirerad av grundfärgerna.

Betyg: 4 tomteluvor

Foto: Gabriel Liljevall









Förtjänst och skicklighet

Av Monica Nebelius Lüning

Romanus & Selling 2024

ISBN 9789189771536, Inbunden, 304 sidor

Det här är en mycket förtjänstfull debut. Författaren har tidigare arbetat som bl. a domare och det märks. Bokens största kvaliteter ligger i beskrivningen av rättsväsendet och polisarbetet.

En man blir överkörd av sin egen bil i Varberg. Brutalt flera gånger om. Polisen Gabriella får leda utredningen och den nyinflyttade nya domaren vid tingsrätten får följa med henne i arbetet med fallet. De blir snart vänner. Domaren Ingrid bär med sig en relation med misshandel, både fysiskt och psykiskt. Varberg är en nystart för henne.

Det är en polisroman som har tydliga pusseldeckarinslag med ett fåtal misstänkta. Annars varvas mördarjakten med de mer familjerelaterade händelserna. Det är skickligt konstruerat även om här också finns debutantens naivitet i både handling och intrig. Det är tänkt att bli en bokserie av detta. Jag ser redan fram emot att läsa del två och på det viset få följa författarskapets utveckling. Näst års bok kommer att heta Allmänfarlig ödeläggelse.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Peter Kroon











Ung mans färd mot natt

Av Håkan Nesser

Albert Bonniers Förlag 2024

ISBN 9789100804435, Inbunden, 331 sidor

Han debuterade redan 1988, men det var 1993 det tog fart med den första kriminalromanen i Van Veeterenserien. Därefter har det blivit många böcker, ett stort antal priser och flera serier. Det här är den nionde boken om kommissarie Gunnar Barbarotti och hans poliskollega/sambo Eva Backman.

I den här Eugene O’Neilltravesterande titeln blir en före detta lärare och mångkampare mördad i Kymlinge. Han har innan dess, tvärtemot sina matvanor, beställt en pizza till dörren. Kommissarie Borgsen får fallet på sitt bord. När ett nytt mord inträffar nära Borgsens bostad kopplas Barbarotti och Backman in.

Man vet vad man får när man läser Håkan Nesser. Alltid en högtidsstund för en språkälskare. Och läsningen lockar som vanligt till skratt. De två polisernas resonerande och ibland gnabbande ger mer än ett leende. Kanske är det ett litet problem att detta beteende nu har pågått så pass länge att en viss enformighet infinner sig.

Det förtar inte att Håkan Nesser är en av våra allra bästa deckarförfattare. Spirituella och underhållande historier skrivna på ett språk som vem som helst kan bli avundsjuk på.

Betyg: 4 tomteluvor


Foto: Karl Melander


 

Inga kommentarer:

Anders Sundkvist: Brännaren - Bokomdöme

  Brännaren Av Anders Sundkvist Modernista 2024 ISBN 9789180944960, Inbunden, 343 sidor Den tidigare journalisten Anders Sundkvist k...