måndag 23 september 2024

Johanna Aaw & Mia Lundström Charlot: I skuggan av obelisken - Bokomdöme

 

I skuggan av obelisken

Av Johanna Aaw & Mia Lundström Charlot

Förlag 2024

ISBN 9789189828315, Inbunden, 378 sidor

Det är alltid spännande med debuter, och här är de två som skriver tillsammans. Författarna har känt varandra i över tjugofem år och bär på en kärlek till Frankrike. Det märks, för en frankofil finns här mycket att gotta sig åt.

En svensk kvinna mördas i Paris. Polisen Eva Strid lämnar dödsbudet till föräldrarna hemma i Sverige. Hon reser därefter till Paris för att träffa en gammal vän. Han visar sig ha kopplingar till den mördade kvinnan. Ett av många osannolika sammanträffanden i boken.

Man får följa de olika personerna i korta små stycken (för korta?). Eva, kommissarien i Paris, Evas vän, hans fru och deras son. Vännens vän, grannen m fl. Alla dessa personer bär på ett stort antal hemligheter.

Vem som är gärningspersonen är förhållandevis lätt att klura ut, men det stör inte. Här finns en grundintrig som är både spännande, tänkvärd och intressant. Kanske har berättelsen lite väl många krumbukter för att hålla intresset uppe hela vägen.

Det börjar annars bra med fina miljöskildringar av Paris och ett antal smaskiga måltider. För den som har fina minnen från Paris är detta en uppmaning att resa dit igen. Jag blir i alla fall lockad. 

Betyg: 3 tomteluvor



Foto: Emma Didring

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1179

The Guess Who: No Sugar Tonight In på listan 13 juni 1970 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8