måndag 14 oktober 2024

Marcus Dunberg: Högdjuret - Bokomdöme

 

Högdjuret

Av Marcus Dunberg

Norstedts Förlag 2024

ISBN 9789113134123, Inbunden, 347 sidor

Det finns frågetecken om Marcus Dunberg verkligen skriver kriminal/spänningsromaner. I alla händelser nominerade Svenska Deckarakademin honom till debutpriset förra året och det här är en fortsättning på den boken, med vissa återblickar till tiden innan. Den går utmärkt att läsa utan att ha de förkunskaperna, men det underlättar alltid. Det är ändå ingen tvekan om att det kommer välskrivna och intressanta texter från författarens penna.

Det handlar om en av eleverna, Daniel Brunow, på den privatskola som mycket cirkulerade kring i förra boken. Dessutom får vi veta mer om rektorn på skolan, Gunnar Grentz. Han har betydligt fler järn i elden som en av världens rikaste finansmän. Dessutom får man följa Daniels mamma som sitter i fängelse för mord på en av sonens klasskamrater. Ett brott som hon inte har begått.

Det finns med andra ord goda förutsättningar för olika scenarier och förvecklingar. Och det bjuds läsaren på.  

Daniel är en skicklig manipulatör och han nästlar sig in i Grentz sfär. Och var kommer Grentz förmögenhet ifrån? Frågorna är många och ibland oförklarliga. Marcus Dunberg låter skickligt karaktärerna förändras under romanens gång, lite som om de vore kameleonter. Det går inte att lita på någon eller något. Boken tangerar kriminalromanen men är inte en utpräglad sådan. Marcus Dunberg håller verkligen spänningen på topp, bara genom sitt sätt att skriva och formulera sig.

En tråkig sak måste nämnas, ett sådant etablerat och stort förlag som detta borde ha bättre koll på sin korrekturläsning. 

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Kajsa Göransson


Johan Brännström: Skallben - Bokomdöme

 

Skallben

Av Johan Brännström

Ordfront Förlag 2024

ISBN 9789177754084, Inbunden, 339 sidor

Författaren har kommit fram till den femte delen i den mycket spännande serien om polisen (f d journalisten) Mikaela Sköld. Eller sista, det är förmodligen bara en paus som väntar. Om man ska tro författarens efterord.

Jo, nog behöver hon vila efter allt som hon har varit med om. Efter att ha blivit skjuten i huvudet och mirakulöst överlevt tar denna bok vid. Mikaela är nu på en omfattande och långvarig rehabilitering. I själva verket är det de delarna av boken jag uppskattar mest, beskrivningen av behandlingen och av Mikaelas kamp. Det blir som en berättelse i berättelsen, initierad och lärorik.

När det sedan övergår till mer actionfyllda partier och sakta stegrande tempo i handlingen blir det inte riktigt min kopp te. I mitt tycke spills det då för mycket blod och när våldet blir för extremt minskar mitt intresse.

Johan Brännström är skicklig på intrigbygge med dramatisk spänning. I sann Keplersk anda får brottslingarna komplicerade agendor som är svåra för hjältarna att värja sig ifrån.

Jag önskar nu Mikaela Sköld en lång och vilsam semester. Kanske kan hon återkomma i något mindre våldsam form.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Adam Wrafter

Veckans Tio i Topplåt 1174

Dave Clark Five: Catch Us If You Can

In på listan 11 september 1965
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 9


fredag 11 oktober 2024

Veckans Tio i Topplåt 1183

The Reflections: Romeo And Juliet

In på listan 5 september 1964
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 9


torsdag 10 oktober 2024

Suzanne Sjögren: Elixir - Bokomdöme

Elixir

Av Suzanne Sjögren

Pia & Co 2024

ISBN 978918995, Inbunden, 294 sidor

Ett flertal sportjournalister från TV har under åren skrivit spänningslitteratur. Vi minns Björn Hellberg, Jonas Karlsson, Micke Leijnegard och förra året Patrick Ekwall. Nu har turen kommit till den första kvinnliga författaren, Suzanne Sjögren. Hon börjar med denna bok en serie om journalisten Alice Wiklund.

Det inleds dramatiskt med två stora sprängningar, en bro i Fittja och ett intilliggande bryggeri. Alice befinner sig på bryggeriet, men klarar sig med skador som inte är livshotande. Värre går det för hennes chef.

Alice gamla vän Johanna har gått bort i cancer. Johannas man, Hans, får en märklig försändelse. Den är adresserad till Alice och får henne att börja forska i något som Johanna har grävt fram. Till sin hjälp tar hon Hans.

Det är en hiskelig historia författaren har snickrat ihop. Den är trovärdig om man tänjer lite på gränserna. Den är spännande och dramatisk om man tänjer lite på sannolikheten.

Tyvärr känns boken inte riktigt färdigredigerad. Vissa saker kan man skylla på författarens frihet, men det finns andra faktafel som borde ha undvikits. Dessutom förekommer både korrekturfel och språkfel som stör läsningen.

Det är ingen tvekan om att det kan bli en spännande fortsättning på Alice Wiklunds äventyr. Säkert läsvärt då med en smula ytterligare redigering.

Betyg: 2 tomteluvor

Foto Eva Lindblad


 

måndag 7 oktober 2024

Veckans Tio i Topplåt 1182

T. Rex: Jeepster

In på listan 8 januari 1972
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 9

 

fredag 4 oktober 2024

Veckans Tio i Topplåt 1181

The Hounds: Sealed With A Kiss

In på listan 1 april 1967
Låg kvar i 13 veckor, Högsta placering: 2

onsdag 2 oktober 2024

Ulrika Rolfsdotter: Skyggdjur - Bokomdöme

 

Skyggdjur

Av Ulrika Rolfsdotter

Bazar Förlag 2024

ISBN 978918006, Inbunden, 410 sidor

Den tredje boken om socionomen Annie Ljung och polisen Sara Emilsson i Kramfors tilldrar sig vid midsommar. En helg som spelar stor roll i intrigen. Midsommarnatten är het och känslorna svallar. Många kärleksmöten och våldsamma händelser. Hettan kulminerar i en mordbrand där den relativt nyöppnade strippklubben Paradiset brinner ner och ägaren, Greven, hittas död. Han spelar fiol och har vissa likheter med Näcken. En man som lockar kvinnor i fördärvet.

Intrigen har kopplingar till vad som har hänt i de två tidigare delarna, vilket gör att läsaren har mer behållning av berättelsen om hen har läst dem.

Det är en originell idé att använda sig av en socionom i huvudrollen, även om den stackaren drabbas av mer än vad någon kan tänkas att tåla. Den andra huvudpersonen, polisen Sara, har också problem både med sin bakgrund och med sin omgivning.

Överhuvudtaget innehåller boken mycket psykologiserande. Jag får för mig att samtliga bokens karaktärer har problem som sträcker sig utanför det normala och vanliga. Det kan bli lite för mycket sådant vilket får deckarintrigen att svalna.

Det förtar inte att Ulrika Rolfsdotter har skapat en egen nisch i deckarvärlden med spännande berättelser och personer som man vill fortsätta att följa. Det blir man i alla händelser tvungen att göra eftersom boken slutar med en cliffhanger med extra många öppna trådar.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Thron Ullberg


Karolina Schützer: Dödens lustgård - Bokomdöme

 

Dödens lustgård

Av Karolina Schützer

LB Förlag 2024

ISBN 9789177997214, Inbunden, 388 sidor

Det blir allt vanligare bland författare att byta genre, och då ofta för att prova på att skriva kriminalromaner. Karolina Schützer har tidigare skrivit två prisade feelgoodromaner med Paris som kuliss. Nu har hon flyttat intrigen till Sverige, till Uppsala, och gett sig på att skriva en pusseldeckare.

De senaste åren har flera gett sig på den typen av spänning, även mycket etablerade författare. Men det är få som har lyckats så bra som Karolina Schützer. Den här boken innehåller de flesta element som bör ingå i en klassisk pusselintrig. Här finns en mordplats som är relativt begränsad och i sig intressant. Här finns ett begränsat antal misstänkta, en av dem gjorde det (med en namnlista i början). Det är dessutom den mest osympatiske personen som blir mördad som sig bör. ”Hen kunde gott ha det”.

Här finns till och med två amatördetektiver. En ung filosofistuderande, Liam, och en Miss Marpleliknande journalist, Greta Sparre. Här finns den skeptiske polisen i form av Gretas son.

En ung doktorand blir mördad på sin egen fest. Han är inte speciellt omtyckt vilket gör att flera av de närvarande kan misstänkas för brottet. Liam och Greta startar Filosofiska Klubben där de kan bli privatspanare och både utreda mordet och det gamla och mycket hemliga Filosofiska Sällskapet. Existerar detta sällskap fortfarande och kan de ha något med mordet att göra?

Egentligen är det bara en sak som fattas för att pusseldeckaren ska innehålla alla traditionella element. Att samla alla misstänkta på slutet och sakta avslöja gärningspersonen. Det är synd, tycker jag. Författaren har istället valt en mer actionfylld final.

 Men det är ändå skickligt att vid första försöket lyckas konstruera en nästan fulländad bok i genren.

Betyg: 4 tomteluvor

Foto: Privat


Marcus Dunberg: Högdjuret - Bokomdöme

  Högdjuret Av Marcus Dunberg Norstedts Förlag 2024 ISBN 9789113134123, Inbunden, 347 sidor Det finns frågetecken om Marcus Dunberg ...