onsdag 11 juni 2008

Ainas skräckresa – dumpades i Stockholm

Detta hände min svärmor - saxat från Länstidningen Södertälje idag.

Färdtjänsten skulle köra Aina Andersson från Södertälje till Enhörna. Men Aina lämnades på en parkbänk norr om Stockholm, där hon blev sittande i närmare två timmar.

Den enkla resan hem till Enhörna blev en mardröm. I stället för att åka raka vägen från fotvården på Erikshällsgatan i Södertälje till hemmet vid Överenhörna kyrka fick Aina Andersson, 76 år, vara med om en färd som tog fyra timmar.

– Det är skandalöst, sånt här får bara inte hända, säger Anne-Marie Andersson, 68, Ainas syster.

Till att börja med har färdtjänstens telefonist uppfattat bokningen helt fel. I stället för en körning till Överenhörna kyrka bokades Allahelgonakyrkan på Södermalm i Stockholm som resans mål. Färdtjänsten passade därför på att ta samköra Ainas resa med en passagerare som släpptes av i Kungsängen, flera mil norr om Stockholm.

– De måste ha dålig reda på sig på färdtjänsten, säger Aina försynt.

Men mardrömsresan blev ännu värre. Efter att ha vänt i Kungsängen säger chauffören att han inte har tid med Aina längre. Han släpper av Aina vid en parkbänk, och lovar att en ny bil ska plocka upp henne om fem minuter.

– Fem minuter kan jag väl vänta, tänkte jag. Vad annat kunde jag göra? Inte visste jag att det skulle ta en och en halv timme, säger Aina och tar sig för pannan.

Någon bil dök aldrig upp. Aina visste inte var hon var, och hon hade varken telefon eller telefonnummer för att kunna nå sina anhöriga. Hon blev sittande på den hårda bänken i hopp om att en taxi skulle dyka upp.

– Det var skugga där jag satt och jag blev kall, säger Aina.

Efter närmare två timmars väntan fick Aina nog, och hon ropade på hjälp. En förbipasserande privatperson med mobiltelefon kunde till slut ringa efter en ny färdtjänstbil till Aina, som nu var både trött, törstig och hungrig.

– På kundtjänsten beklagar de sig, men i jösse namn, det blir man ju inte hjälpt av, säger Aina, som trots sin ålder och sitt behov av rollator och hemtjänst är en pigg åldring.

När LT söker ansvariga på färdtjänsten är Ainas ärende redan känt, trots att det bara är några timmar sedan systern Anne-Marie gjorde en reklamation.

– Händelsen är allvarlig och vi tar seriöst på det inträffade, säger Per Junesjö, trafikchef.

Reporter: Monika Nilsson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3