torsdag 9 oktober 2008

Dinamo - Hajduk 0-2

Hajduk Split är mitt favoritlag i Kroatisk fotboll, det har jag lovat min vän Anna-Maria. Deras ärkerival är Dinamo Zagreb.

För första gången på fem år har Hajduk vunnit över Dinamo på Maksimir. Detta blev en storartad triumf för laget som redan efter ett par omgångar var uträknat. Ligan tar fart och spänningen ökar, av det som var nio poäng mellan lagen är det nu bara tre kvar!
Matchen i sig spelades inför ett ovanligt ödsligt Maksimir, endast 7000 personer tog sig dit denna afton. Dinamos publikkris växer och problemet är nu slående stort när man inte ens på det största derbyt drar mycket folk. Bägge lagen öppnade avvaktande. De enda noterbara chanserna har Tadic (Dinamo) som lyckades få till en luft projektil i bra läge, samt unge vänsterbacken Strinic för Hajduk där Butina i Dinamos mål inte hade några större problem. Innan paus var det mest kamp och all finnes var som bortblåst. En visselorkan blev resultatet i paus. Andra halvlek öppnade med ett Hajduk övertag. Endast sex minuter av andra lyckades Bartolovic och Kalinic öppnas Dinamos mycket breda försvar och öppna för Gabric som i full fart slår in 1-0 till gästerna. Hajduk fortsatte styra spelet och i 76´ minuten gör Ibricic 2-0 för Hajduk efter fint framspel av Kalinic. Dinamo lyckas inte hitta tillbaka och trots inbytte Badelj och landslagsmeriterade Balaban lyckas man knappt skapa en halvchans. Detta innebär att ligan nu är tillbaka i ett mycket intressant läge. Hajduk verkar ha skapat en bra balans i laget och spelet i söndags öppnar helt klart för optimism. Vucevic, som va nära att hoppa av tidigare i september, har löst försvarsproblemen och äntligen börjar även Ibricic leverera. Kalinic i en friare roll verkar passa mycket bra då han lyckas komma mer rättvänd än den i tidigare låsta raka rollen. Dinamo verkar dock gått ned sig allt mer efter en fin öppning på säsongen. Lite av en besvikelse trots att man tappat Modric. Försvaret känns så långt ifrån mittfälltet att hela laget känns så stelt och långsamt. Branko Ivankovic lär ha en del att jobba med, för laget har en mycket bra trupp. Frågan är nu bara hur toleranta supportrarna kommer att vara. Det blåser kalla vindar på Maksimir och om det snart inte börjar vända lär Ivankovic sitta väldigt osäkert. Upp till bevis i Prag?

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...