fredag 23 juli 2010

Viveca Sten: I grunden utan skuld - Bokomdöme

I grunden utan skuld
Av Viveca Sten
Forum 2010

Det är glädjande att konstatera att det finns deckarförfattare som blir bättre för var bok. I grunden utan skuld är Viveca Stens tredje om Sandhamn och om Nackapolisen Thomas Andreasson. Hennes första bok gav jag bara en tomteluva, men nu har hon kvalificerat sig för bättre betyg.

Visserligen är konceptet det vanliga i dagens kriminalromaner. Något hemligt som ruvar i det förflutna. Ett antal oförklarliga mord. Och en rejäl dosis med relationsproblem bland huvudpersonerna. Men Viveca Sten har klivit ur floskelfällorna och skriver både spännande, fyndigt och förhållandevis originellt.

De obligatoriska historiska återblickarna handlar om Sandhamn på 10- och 20-talet. Och är mycket intressanta. Historien om den stackars pojken Thorwald och hans familj är gripande och de historiska nedslagen är lärorika.

Nutidshistorien handlar om en försvunnen ung flicka och om ett makabert kroppsdelsfynd. Kriminalinspektören Thomas Andreasson har få ledtrådar att följa samtidigt som han åter träffar den kvinna som han i tidigare romaner skiljt sig ifrån. Den andra huvudpersonen i Stens böcker, juristen Nora Linde har samtidigt fått veta att hennes man har varit otrogen.

De parallella historierna vävs samman på ett trovärdigt och spännande sätt. Och upplösningen blir dramatisk. Om Viveca Sten fortsätter sin utvecklig på detta sätt kommer nästa bok att bli något alldeles enastående. För att inte tala om nästa…och nästa.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8