Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 9 september 2010

Ingrid Boström: Transplant City - Bokomdöme

Transplant City
Av Ingrid Boström
Butterfly Med 2010
Läkemedelsförsäljerskan Cecilia Tornudd återkommer nu i sitt tredje dramatiska och händelserika äventyr.

Bokens första hälft är den bästa. Den fokuserar på fyra personer. August Sandberg lider av svår diabetes och behöver ständig dialysbehandling. Han söker därför förtvivlat efter en ny njure, men tvingas ut på en suspekt internetmarknad.

Moldaviern Nicolae har ekonomiska problem och finner ett sätt att rädda sin familj. Han säljer sin ena njure. Gangstern Eduardo leder den internationella liga som specialiserat sig på illegal organhandel. Han tvingar även den unge läkarstuderanden Göran Andersson att utföra njuroperationer åt honom.

Denna del av boken är mycket intressant, belyser ett hett ämne och innehåller en hel del spänning. Men därefter stiger Boströms huvudperson Cecilia Tornudd in i bilden. Och då blir det mer mysrysare än medicinsk thriller. Cecilia hamnar på flera helt osannolika sätt i delo med Eduardos liga och den trovärdighet som fanns i bokens inledning försvinner helt.

Boström har kvaliteter i sitt författarskap, men gapar kanske över lite för mycket. Här hade en mer koncentrerad berättelse om den illegala organhandeln definitivt fungerat bättre.

Och återigen – korrekturläsningen måste vara mer effektiv. Alltför många stavfel irriterar läsaren.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer: