Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 9 september 2010

Hans-Olov Öberg: Döden går på lustgas - Bokomdöme

Döden går på lustgas
av Hans-Olov Öberg
Kalla Kulor Förlag 2005
Öberg fortsätter med en finansthriller men utan ekonomijournalisten Micke Norell. Huvudpersoner är istället den hårdföre polisen Jack Bohlander och superkvinnan Sylvia Saleh., en föregångare till Lisbeth Salander, om än lite mer civiliserad.

Författaren inte bara överger Micke Norell, han byter också stil. Nu är det mera hårdkokt á la Raymond Chandler. Men det är fortfarande en finanshistoria i botten. Utländska intressenter försöker ta över företaget Mekonomen. Polisens bror, som arbetar på Mekonomen, hittas död. Mord eller självmord? Jack tror på mord och lovar ta reda på broderns mördare. Till vilket pris som helst. Han tar hjälp av den vackra Sylvia som också arbetar på Mekonomen, som marknadsförare.

Att boken mestadels tilldrar sig i Strängnäs är överraskande eftersom jag inbillade mig att Hans-Olov Öberg ogärna lämnar Stockholms Söder, även i sitt författarskap.

Det är spännade. Och välskrivet. Öberg är en mästare i humoristiska beskrivningar och liknelser. Hans överlägset bästa bok så långt i författarkarriären. Men en tråkig titel.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: