Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 9 september 2010

Bo R Holmberg: Knivsliparen - Bokomdöme

Knivsliparen
Av Bo R Holmberg
Ord & Visor Förlag 2010

Bo R Holmberg har förvisso blivit flerfaldigt prisad. T ex Kulla-Gullapriset, Astrid Lindgrenpriset, Flintyxan och inte minst Augustpriset. Men som deckarförfattare är han inte speciellt känd eller ens erkänd. Det borde han vara.

Genren historiska deckare är inte stor i Sverige. Därför instiftade tidskriften Jury priset Flintyxan till bästa sådan. Efter att ha givit priset till Eva-Maria Liffner och just Bo R Holmberg började man ge priset till utländska författare. Och då föll själva idén att uppmuntra till författande av sådana böcker. Man borde givetvis ha gett priset till t ex Carina Burman, men istället tvingades man lägga ner det.

Bo R Holmberg är den okrönte konungen av historiska kriminalromaner. Ingen i Sverige gör eller har gjort det bättre. Nu kommer här den sjunde titeln i serien som började med länsman Harald Morell. Den fortsatte sedan med hans son Gustav och nu är det sonsonen Erik som är huvudperson. Han är polis i Örnsköldsvik och året är 1931. Ådalens skugga ligger därför över hela historien.

En ung pojke tar sitt liv. Hans mor mördas brutalt därefter. Tiderna är svåra och det finns många luffare på vägarna. Misstankarna vänds åt dessa håll.

Kanske blir det ett par böcker till om Erik Morell, i alla fall hoppas jag det. Och därefter ser jag fram emot att vi kliver in i nutiden. Varför inte tillsammans med något av Eriks barn som polis, en dotter t ex.

Betyg: 4 tomteluvor

Inga kommentarer: