fredag 22 oktober 2010

Kristina Appelqvist: Den som törstar - Bokomdöme

Den som törstar
Av Kristina Appelqvist
Alfabeta 2010
Appelqvist debuterade förra året med Den svarta löparen, en detektivroman i gammal god 60-talsanda. Hon håller definitivt stilen. Doften av Maria Lang är fortfarande tydlig. Likt Langs Einar och Puck Bure ramlar rektorn vid Västgöta Universitet, Emma Lundgren, in i diverse mordhistorier. Platsen är Skövde.

Det är inte bara småstaden och universitetsmiljön som förenar Appelqvist med Lang. Dessutom är detta en förhållandevis oblodig historia, vilket är sympatiskt i äkta pusseldeckare, som detta är. Att jag återigen kunde lista ut vem som var mördaren kan endast tillskrivas kontot: rutin i att läsa deckare.

En professor vid universitetet dör, till synes av naturliga orsaker. Den världsberömda operasångerskan Angela Hansson, som kommit för att sjunga på begravningen, hittas mördad. Detta får polisen att ifrågasätta professorns dödsfall och mördarjakten inleds.

Den kärlekshistoria mellan rektorn och polisen Filip som pyrde och puttrade lite i den förra boken gror nu vidare och det känns som det är upplagt för några böcker till. Men måste den stackars huvudpersonen verkligen snubbla över fler lik.

Appelqvist skriver lätt, fängslande och underhållande. Personerna blir intressanta och levande och universitetsmiljön är inte så tråkig som den låter. Men hon måste bli bättre på att avsluta sina böcker. Det var inte bra i den fösta, har blivit lite bättre nu, men här finns förbättringspotential.

Betyg: 3 tomteluvor

1 kommentar:

Skänk bort böcker du inte läser! sa...

Hej ett litet tips till dig;)

iLoveGratis är en sajt där man kan skänka bort prylar och möbler man inte behöver istället för att slänga de, på så sätt sparar man pengar men samt hjälper mijön genom att du låter prylen återanvändas!

Är du en student eller någon annan som behöver möbler och prylar till inredningen av hemmet? hitta det mesta gratis på sajten...

Just nu finns det 1000-tals prylar som skänks bort allt ifrån gardiner till soffor, bokhyllor och bilar.

Tipsa gärna dina läsare om sajen:)

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3