söndag 25 mars 2012

Babe - Den modiga lilla grisen - Filmomdöme

Babe - Den modiga lilla grisen
(Babe), 1995
Regi: Chris Noonan
Babe är en alldeles särdeles charmerande liten film om en liten gris som är smartare än de flesta människor. Filmen riktar sig naturligtvis till barn, men är också en roande familjefilm.

Att filmen fick en Oscar för bästa specialeffekter kan man lätt förstå. Det verkar som om alla djuren som medverkar verkligen har tagit riktig regi. Man får ett realistiskt intryck av att de talar i verkligheten Filmen använder sig omväxlande av riktiga djur och datorstyda kopior som knappt går att skija från orginalen. Filmen bygger på en barnbok; Fårgrisen av Dick King-Smith.

En bonde vinner en gris i en tävling. En gris som snabbt blir vän med de flesta djuren på gården. Och till sist visar det sig att han blir en bättre vallare av fåren än de riktiga vallhundarna. Babe är modig och samtidigt oskuldsfull och vänlig. Och det är de egenskaperna som gör att han pratar med fåren istället för att skälla på dem. Och vips, blir de hur lydiga som helst.

Lite dramatik finns det naturligtvis. Alla djuren är inte så förtjusta, Babe får några ovänner som försöker stoppa honom. Bondens fru som är ganska osentimental vill helst se Babe som julskinka.
Betyg: 4 tomteluvor

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...