torsdag 22 mars 2012

Helene Tursten: I skydd av skuggorna

I skydd av skuggorna
Av Helene Tursten
Piratförlaget 2012
ISBN 9789164203830, Inbunden, 301 sidor
”Påskekrim” är ett välkänt begrepp i Norge. Våra grannar har som tradition att läsa minst en deckare denna helg. Piratförlaget försöker lansera detta i Sverige. Hedervärt, men tveksamt om de lyckas. Då krävs nog att fler förlag och bokhandlar hänger på samt att de håller på ganska många år för att skapa en tradition.

Förlaget har valt Helen Turstens tionde deckare om Irene Huss som påskbok. Hon håller fortfarande en position som en av de bättre författarna i genren. Det är som alltid ett gediget hantverk. Alla böckerna har också filmats med Angela Kovács i huvudrollen. Fast jag har sett flera av filmerna ser jag inte henne framför mig när jag läser Turstens böcker. Märkligt!

Det här är ingen pusseldeckare. Det är en ren actionbok med gängkriminalitet som tema. Det begås ett otal hemska mord och ännu flera grova brott. Det är nästa så jag misstänker att författaren har haft filmmanuset i tankarna när hon skrivit. Boken är proppad med spektakulära scener som förmodligen gör sig bra på vita duken.

Det börjar med att ett pizzabud åker vilse och blir vittne till att en man blir avrättad genom att brännas till döds. Ja, ni ser, det är pang på rödbetan. Irene Huss och Göteborgspolisen får mycket att stå i, dessutom misstänker de att de har en mullvad bland de sina som läcker uppgifter till ett motorcykelgäng. När så Irenes familj blir hotad blir det extra dramatiskt och från den hisnande starten i boken ökar tempot till ett crescendoartat slut.

Det blir kanske lite väl mycket filmdramatik och lite mindre av gestaltningar och känslor denna gång. Men samtidigt rejält spännande, även om det var ganska uppenbart vem som var mullvaden. Kanske är det ändå dags för Helene Tursten att börja om med en ny huvudperson. Irene Huss börjar bli lite av en karikatyr av sig själv.

Betyg: 3 tomteluvor
Foto: Roger Borgelid

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2