tisdag 23 juli 2013

Ramona Fransson: Mord på Stenungsbaden Yacht Club - Bokomdöme

Mord på Stenungsbadens Yacht Club
av Ramona Fransson
AnomaR, 2013
9789186465308, Inbunden, 265 sidor
Ramona Fransson har en bra förmåga. Hon kan skriva lättlästa och förhållandevis enkla deckare om tunga och allvarliga ämnen. Intrigen till den här mordhistorien är denna gång hämtat från den tilltagande människohandeln. Trafficking, mäns våld mot kvinnor, pedofili, organiserad prostitution, våld och knark är de brott som författaren sätter fokus på.

Att romanen sedan är mycket lättläst gör ju att budskapet kan nå ut till så många fler. Ramona Fransson är märkbart engagerad och det gör att man som läsare också upprörs över de vidriga och omänskliga människor man får möta. De stycken som handlar om unga flickors liv i detta helvete är bokens bästa.

Samtidigt får vi följa författarens polisgäng, deras tankar, grubblerier och relationsproblem. Det kan ibland bli lite väl karikerat, men i det stora hela ger det en ytterligare dimension till romanen.

Ramona Fransson har definitivt utvecklats under sin författarkarriär. Detta är den sjunde boken om Greger Thulin och hans kollegor. Men layouten på boken är inte rolig, kan den sälja på bokhandelsdiskarna? Och titeln! Man kan tänkas tro att det är en pusseldeckare med ett stillsamt mord på segelklubben och att alla misstänkta går omkring i vita byxor och klubbkavajer!

Betyg: 3 tomteluvor



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8