lördag 11 maj 2019

Anna Tell: Med ont fördrivas - Bokomdöme


Med ont fördrivas
Av Anna Tell
Wahlström & Widstrand, 2019
9789146235439, Inbunden, 352 sidor

Anna Tell debuterade 2017 med Fyra dagar i Kabul (mitt omdöme), en internationell thriller av bästa märke. Författaren har stora erfarenheter från polisen och försvarsmakten, kunskaper som hon använder väl i sina intriger. Nu är det Balkan som gäller, närmare bestämt Kosovo.

Vi får återse huvudpersonen Amanda Lind som är förhandlare och operatör i Nationella insatsstyrkan. Hon är smart och kompetent, både fysiskt och intellektuellt. Hon har varit föräldraledig och får ett uppdrag i Pristina där en svensk polis har blivit kidnappad.

Det ser ut som en förhållandevis enkel historia, men ingenting är vad det synes vara. Uppdraget leder till en omfattande utredning i Sverige. Kosovopolisens fru försvinner, en f d polis genomför en hemlig transport genom Europa. Så småningom klarnar sambanden, men tiden är knapp.

Återigen har Anna Tell åstadkommit en spänningsfylld actionthriller med flera bottnar. Hon skriver med ett driv som hon inte hade gjort annat än skapat nagelbitande historier. Hon har snabbt skrivit in sig i den svenska thrillereliten, även om denna bok kanske mer är att betrakta som en polisroman.

Ska man ha någon invändning är det att logiken inte alltid stämmer. Lite för ofta får slumpen styra utredningen. Men Anna Tell är ändå en ny stjärna att hålla koll på, det ska i alla fall jag göra.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Helén Karlsson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8