måndag 22 juli 2019

Danielsson & Voosen: Sen frost - Bokomdöme


Sen frost
Av Kerstin Danielsson & Roman Voosen
Ersatz 2019
ISBN 9789188913098 Inbunden, 320 sidor

Den här boken har en speciell historia. Den kom ut på tyska 2012 (Später Frost) och har sedan följts av ytterligare sex böcker om Växjöpoliserna Ingrid Nyström och Stina Forss. Nu kommer alltså den första i serien för första gången på svenska, omarbetad.

Man kan förstå att boken såldes i över 100 000 exemplar i Tyskland. Det här är riktig kvalitet och för att vara en debut överraskande bra.

Det svensk-tyska författarparet är bosatta utanför Växjö, men är ändå tämligen okända i Sverige. Det här kan bli starten på en karriär även i vårt land.

Huvudpersonerna är två kvinnliga kriminalpoliser. Ingrid Nyström är äldre, lugn och rutinerad, medan Stina Forss är ung, spontan och impulsiv. Hon är inte heller så noga med reglerna. Men de är ett kolossalt intressant hjältepar som jag hoppas att vi får följa i fler böcker, och då utan att behöva lära sig tyska.

En fjärilsforskare hittas mördad och skändad i sitt växthus. När poliserna börjar utreda avslöjas hans hemligheter. Spåren leder både till Stockholm och till Jerusalem. De båda polisernas helt olika metoder leder dem fram till den överraskande upplösningen.

Jag hoppas verkligen att författarparet får ett välförtjänt svenskt genombrott med denna bok.

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Linn Salgado

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8