lördag 27 juli 2019

Mari Jungstedt: Jag ser dig - Bokomdöme


Jag ser dig
Av Mari Jungstedt
Albert Bonniers Förlag 2019
ISBN 9789100173487, Inbunden, 300 sidor

Aktningsvärda femton titlar har Mari Jungstedt åstadkommit med årets bok inräknad i Knutasserien. Minst en till blir det. Den familjerelaterad cliffhanger hon levererar mot slutet skulle hennes fans inte tillåta bli oavslutad.

Dessa fans är många. Anders Knutas och Karin Jacobsens öden engagerar en stor läsekrets, allra helst numera när de är ett par. Det märks också vid läsning. Mari Jungstedt lägger mest kraft på deras liv, problem och glädjeämnen.

Naturligtvis finns här också en kriminalhistoria. En tämligen hemsk sådan inledningsvis. Juridikstuderanden Frida åker med tre kurskamrater till Lilla Karlsö i september. De är ensamma på ön. Upplagt för mystik med andra ord.

Det blir en mardröm. Frida vaknar upp och finner sina kamrater döda. Hur har de avlidit? Mördade? Anders och Karin får ett av sina svåraste fall att arbeta med.

Mari Jungstedt är skicklig på att lägga ut ledtrådar. Falska som riktiga. På det viset får hon läsaren att misstänka än den ena än den andra. Jag hade ändå turen att ”gissa” rätt.

Att skriva så många böcker med återkommande karaktärer ger absolut författaren rutin och säkerhet. Hon ger läsarna vad de efterfrågar. En lagom spännande historia, som kryddas med huvudpersonernas vardagsproblem.

Det gör också att läsarna inte blir överraskade. Men frågan är – vill Knutas och Karinföljarna bli det?


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...