måndag 22 juli 2019

Kristina Ohlsson: Henrys hemlighet - Bokomdöme


Henrys hemlighet
Av Kristina Ohlsson
Piratförlaget 2019
ISBN 9789164206138, Inbunden, 470 sidor

Kristina Ohlsson har sedan debuten 2009 varit en särdeles flitig författare. Vissa år har hon gett ut tre böcker, men nu känns det som om hon har lugnat ner sig lite. Detta är den tredje boken om advokaten Martin Benner. De två tidigare heter Lotus Blues och Mios Blues.

Det är en fartfylld och innehållsrik deckare skriven i jag-form. Berättaren och huvudpersonen Martin Benner är cynisk och bitsk med ett gott hjärta. Han når dock inte upp i Philip Marloweklass. Under berättelsens gång drabbas han av osannolikt många problem.

Han ärver en stor andel i en antikhandel i New York av sin vän Henry. Efter begravningen blir han uppsökt av en okänd man som säger att Henry blev mördad. Martin känner sig samtidigt övervakad och känner sig tvungen att söka efter sanningen om Henry.

Den hektiska jakten har många ingredienser; stängda hotell, schackspel, antikhandlare och pedofila präster. Vad som är sant eller inte är lika oklart för Martin Benner som för läsaren.

Kristina Ohlsson skriver som vanligt spänstigt och underhållande. Hennes texter är alltid njutbara att läsa. Intrigen är denna gång emellertid lite för vid och komplex. Så mycket händer och så mycket ska förklaras att deckarspänningen sätts på paus. Det gör också boken på tok för lång. Mitt intresse falnar efter hand.

Men det är ändå så att jag kommer att kasta mig över nästa Kristina Ohlsson med stor förväntan. Hennes berättarskicklighet räcker långt även när jag har invändningar som här.

Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer:

Malin Persson Giolito: Motiv - Bokomdöme

  Motiv Av Malin Persson Giolito Wahlström & Widstrand 2024 ISBN 9789146241591, Inbunden, 316 sidor Efter den monumentala succén med Stö...