måndag 21 december 2020

Anders H Blomström: Smutsiga hjärtan - Bokomdöme

 

Smutsiga hjärtan

Anders H Blomström

Horneman Förlag 2020

ISBN 9789163970634, Inbunden, 303 sidor

 

Det här är författarens tredje historiska roman och den andra om stadsfogden Botulf Kattlund. Årtalet är 1365 och skådeplatsen är till stor del Wisby, som det stavades då. Det går inte att undgå att dra paralleller med Dick Harrisons deckare från i år. Även den med historiskt tema från Gotland. Harrisons bok var knastertorr, men Anders H Blomströms verk sjuder av liv. Och av död. Det är en mustig berättelse med flera bottnar.

Det är inte bara en historisk berättelse, det är även en mordgåta, en äventyrsaga, en politisk roman och en smula romantik. Att författaren har på fötterna när det gäller historisk korrekthet betvivlar jag inte. Han blandar skickligt verkliga händelser och personer med egna utbroderade beskrivningar.

Två personer hittas mördade i Wisby hamn. Botulf har svårt att hitta motiv till brotten. Hedersmannen Tjelvar Pavaldson är försvunnen, någon har kidnappat honom. Men han dyker plötsligt upp och gåtan om vad som har hänt honom är lika mystisk som den med de mördade männen.

Det begås många brott i boken. Det är bl. a. mord, smuggling och våldtäkt. Botulf och Tjelvar har fullt upp. Något som överraskar är att kvinnorna har fått ta stor plats i berättelsen. De är anmärkningsvärt handlingskraftiga. Författaren har också på ett bra sätt smugit in några erotiska avsnitt. Eftersom de tillför handlingen något är de inte alls dumma.

Boken är tyvärr på tok för lång. Om man bara tittar på sidantalet låter det inte så omfattande, men det är täta radavstånd och liten stil. Ibland kan man också bli lite förvirrad när man läser eftersom antalet karaktärer är ganska många. Det är då man behöver en lista på namnen. En sådan finns här, men är tyvärr placerad längst bak i boken.

Författaren kommer säkert med en fortsättning. Det hoppas jag. Anders H Blomström har etablerat sig som landets främste inom genren historiska deckare.

Betyg: 3 tomteluvor  Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1158

Simon & Garfunkel: The 59th Street Bridge Song In på listan 28 augusti 1971 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5