Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 20 maj 2021

Christoffer Carlsson: Brinn mig en sol - Bokomdöme

 

Brinn mig en sol

Av Christoffer Carlsson

Albert Bonniers Förlag 2021

ISBN 9789100183028, Inbunden, 447 sidor

 

Christoffer Carlsson växer fram som en av våra stora kriminalromanförfattare. Gränserna för vad han kan åstadkomma blir allt vidare och få kan straffa honom. Förra årets Järtecken följs nu upp med ytterligare en Hallandsbok med rötterna i författarens egna uppväxttrakter.

 

Det är återigen en långsamt berättad barndomshistoria, som utmynnar i nutid. Allt tar sin början 28 februari 1986, ett datum som många svenskar har lagt på minnet. Själv vaknade jag upp till ett nytt Sverige och grät en skvätt. Att en statsminister skulle kunna mördas på öppen gata var otänkbart.

 

Samtidigt i halländska Tiarp blir en ung kvinna mördad och våldtagen. Utredningen drunknar i statsmordet. Läsaren får följa den unge Vidar och hans pappa Sven som är utredande polis. Det blir ett våldsdåd som följs av flera. Att utredningen går i stå plågar Sven hela livet.

 

Det är samtidigt ett tidsdokument över vad Sverige blev efter skottet på Sveavägen. Och vad Tiarp blev efter flera mördade unga flickor, samt parallellerna däremellan.

 

Berättelsen har vissa likheter med den i Järtecken, men är ännu vackrare och ännu mer förbryllande sagolik. På ett bra sätt. Hela intrigen präglas av en melankoli som smittar av sig, samtidigt som det är oändligt vackert. Christoffer Carlsson kan fånga sitt Halland så att man själv skulle velat vara född där. För att inte tala om bokens karaktärer. De är så väl beskrivna och gestaltade, ner till minsta biroll, att det inte är något som helst problem att måla upp bokens intrigtavla i sitt huvud.

 

Det här är bra på RIKTIGT.


Betyg: 5 tomteluvor  Foto: Emelie Asplund


Inga kommentarer: