tisdag 25 november 2014

Thomas Engström: Söder om helvetet - Bokomdöme

Söder om helvetet
Av Thomas Engström
Albert Bonniers Förlag 2014
ISBN 9789100138905, Inbunden, 384 sidor
Den andra boken är alltid den svåraste sägs det. Speciellt om den första har varit en succé. Och det var Thomas Engströms debutthriller, Väster om friheten. Han fick för den ett välförtjänt pris som förra årets bästa debutant. Författaren har återigen en internationell thriller av högsta klass och definitivt inte fallit i någon andraboken-fälla.

Huvudperson är återigen den smått alkoholiserade Ludwig Licht, en tysk före detta Stasi- och CIA-agent. Nu är han frilansande problemlösare och anlitas ofta av GT, som arbetar för en internationell säkerhetsorganisation. I den här boken får Ludwig ett farligt uppdrag som till en början verkar tämligen harmlöst. En demokratisk kongresskandidat blir anklagad för att vara orsaken till en tonårspojkes självmord. Var det självmord? Var allt riggat?

Spåren leder in i en religiös högerextremistisk sektliknande organisation som Ludwig bestämmer sig för att infiltrera. Det visar sig att pojkens tragiska död bara är toppen på ett isberg och Ludwig lever farligt, mycket farligt. Det krävs uppoffringar av honom som är både överraskande och förskräckande.

Intrigen är verkligen intelligent. Komplicerad, men ändå enkel i sin snårighet. Författaren har på ett skickligt sätt fått handlingen att sakta utvecklas från pojkens död till internationella terrordåd.

Beskrivningen av den extremistiska organisationens medlemmar, deras hemliga näste och deras verksamhet är fängslande och spännande bara i sig. En spänning som fortplantar sig i hela boken. Den personifierar begreppet nagelbitare, extremt svår att lägga ifrån sig. Och man blir lite mörkrädd. Är terroristhoten så här påtagliga? Är det så lätt att komma åt etablissemanget? Hur beredda är vi på attacker från hänsynslösa extremister?

Jag har träffat författaren en gång och jag är glad att han låtit sin egen personlighet spegla sig i språket. Det är kaxigt och lite provocerande med en gnutta humor. Det känns verkligen fräscht och eget.

Välförtjänt var boken nominerad till priset för årets bästa svenska kriminalroman. Den vann inte, men det ska tydligen bli fler böcker om Ludwig Licht. Så varför inte – tredje gången gillt!

Betyg: 5 tomteluvor

Foto: Anders Meisner

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7