Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 6 juni 2021

Dennis Magnusson: Mord enligt manus - Bokomdöme

 

Mord enligt manus

Av Dennis Magnusson

Ordfront Förlag 2021

ISBN 9789177751366, Inbunden, 396 sidor

 

Författaren debuterade för fyra år sedan med Den sista föreställningen. Den lovade gott inför framtiden, men det har dröjt till nu innan bok två har lämnat pressarna. Denna utgåva är starten på en serie om en poddutredare, Sebastian Lager.

 

Väl funnet och i tiden är det av Dennis Magnusson. Han har lyckats med att skapa en egen stil, en ny form för deckarskrivande. Han blandar handlingen med en podd som sakta rullar upp en brottsutredning.

 

Lagers sambo har plötsligt gått bort under mystiska omständigheter, och han lever ett liv med sin tonårsdotter. De har klara kommunikationsproblem, och jag misstänker att just det är en del som kommer att utvecklas rejält i kommande böcker i serien.

 

Han är skrivlärare och manusförfattare. Hans eget skrivande har gått i stå efter sambons bortgång, men när en av hans elever försvinner startar han en podd som gör en parallell utredning till polisens egen. Det får honom att sakta få arbetslusten tillbaka.

 

Berättelsen rör sig i flera plan. I verkligheten, i podden, i polisutredningen och i fantasin. Kanske är huvudkaraktären lite väl naiv i sitt agerande, men det får också handlingen att utvecklas och sanningen sakta rullas upp. På ett överraskande sätt.

 

Skickligt låter Dennis Magnusson läsarna lyssna på podden och ledas mellan dess slutsatser och de verkliga händelserna.

 

Originaliteten i denna roman gör att den är svår att lägga ifrån sig. Själva berättartekniken överträffar intrigen och skapar en egen spänning. Förträffligt.


Betyg: 4 tomteluvor  


Författarfoto: Jan-Åke Eriksson1 kommentar:

Vargnatt sa...

Har varit nyfiken på den här ett tag och nu blev jag verkligen sugen på att ta tag i den!