Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 8 juni 2021

Malin Thunberg Schunke: Bara ett spel - Bokomdöme

 

Bara ett spel

Av Malin Thunberg Schunke

Piratförlaget 2021

ISBN 9789164207357, Inbunden, 377 sidor

 

Författaren fick välförtjänt Svenska Deckarakademins debutantpris för två år sedan för Ett högre syfte. Nu kommer tredje delen om de intressanta karaktärerna Ester Edh och Fabia Moretti som arbetar mot internationell brottslighet på den europeiska myndigheten Eurojust.

 

Malin Thunberg Schunke har arbetat som åklagare i Sverige, men är nu bosatt i Tyskland och på Sardinien. Hennes engagemang i gränsöverskridande frågor känns därför självklart.

 

Ester är en svensk åklagare och Fabia en italiensk motsvarighet, och dessutom informell chef för organisationen. I denna bok blandas två huvudspår. Sverige är hotat av ett terroristangrepp som ska lamslå Stockholm. Den intrigdelen får ändå stå tillbaka för det som är bokens huvudspår, brottslighet inom europeisk toppfotboll. Uppgjorda matcher, illegala transaktioner och fejkade kontrakt.

 

Fotbollstemat är nytt och originellt i svensk kriminallitteratur. Otur då för Malin Thunberg Schunke att det har utkommit ytterligare en sådan bok ungefär samtidigt. Johan Nilsson, Jubelår. Den har jag ännu inte läst.

 

Författaren är skicklig på att väva spännande och trovärdiga internationella intriger. De ligger i tiden och lyfter ofta frågor som inte har avhandlats tidigare i denna genre.

 

De två huvudpersonerna är fortfarande mycket trevliga att följa. Malin Thunberg Schunke beskriver dem med värme och med en god portion humor. De hade gärna fått ta ännu mer plats för min del.

 

Efter endast tre böcker har författaren placerat sig bland landets främsta kriminalromanförfattare. Henne skojar man inte bort. Tvärtom, jag längtar ständigt efter nästa bok.


Betyg: 4 tomteluvor  Foto: Anna-Lena Ahlström


Inga kommentarer: