Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 6 juni 2021

Leif Appelgren: Ingen ond man - Bokomdöme

 

Ingen ond man

Av Leif Appelgren

Lind & Co 2021

ISBN 9789179035440, Inbunden, 367 sidor

 

Författaren debuterar på ett lovvärt sätt och lockar till läsning av fler böcker från hans penna. Det ska det tydligen bli också, om åklagaren Mats Ljunggren. Det är inte den första boken med en sådan i huvudrollen, men det är ändå inte ett speciellt vanligt grepp.

 

Här handlar det om gängkriminalitet i förorten, om droghandel och tystnadskultur. Det märks att Leif Appelgren är insatt i de ämnen han skriver om, men samtidigt finns det en naivitet i berättandet som gör att det hemska inte blir så förfärligt som det i verkligheten är.

 

Polisen blir larmad mitt under en pågående våldtäkt i ett parkeringsgarage. Flera personer grips, men inte alla. Även om det finns ögonvittnen kan inte samtliga gärningsmän dömas. Det är svårt att berätta om vad man har sett, om man vill garantera sin egen familjs säkerhet.

 

Detta är sådant vi har läst om i förhållandevis många kriminalromaner på senare år, men den här författaren lyckas med konststycket att skriva en spännande och underhållande historia kombinerat med att var upplysande och informativ. Han ställer de rätta frågorna.

 

En alldeles prima debut är det, och den lockar till mer läsning om Mats Ljunggren.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Eva Lindblad


Inga kommentarer: