tisdag 8 juni 2021

Anders Sundkvist: Återvändaren - Bokomdöme

 

Återvändaren

Av Anders Sundkvist

Modernista 2021

ISBN 9789178937981, Inbunden, 302 sidor

 

Ytterligare en av årets duktiga debutanter. Ytterligare en bok om återvändare. Och den har dessutom den titeln. Ytterligare en bok från Norrbotten. Ytterligare en bok om ett gammalt ouppklarat fall. Man kan då lockas att tro att detta är en tråkig bok som upprepar vad andra redan har skrivit utan att ha något nytt att tillföra. Till viss del är det så, men Anders Sundkvist gör det så skickligt att man snart glömmer sådant.

 

Erik Borg är polis i Stockholm, men härstammar från Luleå. Han har inte alltid varit en perfekt människa, han har en del i bagaget som han skäms över. När han återvänder till sin födelsestad för en begravning blir han kontaktad av en av sina gamla lärare. Denne säger sig ha saker att berätta om ett förmodat självmord som har inträffat 24 år tidigare under Eriks skolgång.

 

Det är också förutsägbart att denne lärare inte hinner yppa sina hemligheter. Han går bort i cancer. Erik tar ändå fasta på det lilla spåret som finns och får mot alla odds öppna en mordutredning. Fallet är nästan preskriberat.  Han kör ändå på – som ett one-man-band. Sådana intriger kan ofta bli spännande, och så är det definitivt här. På riktigt och utan större åthävor.

 

Anders Sundkvist är en så duktig berättare att han kommer undan med en så vanlig intrig som denna. Han sätter ordentlig färg på sina karaktärer och ger läsaren en önskan om en fortsättning. Själv är han journalist, men jag är säker på att han har vässat författarpennan och är i full gång med en uppföljare. Gärna i samma miljö, eller om samma huvudperson.


Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Lena Koller


Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...