söndag 19 september 2021

Hjorth & Rosenfeldt: Som man sår - bokomdöme

 

Som man sår

Av Hjorth & Rosenfeldt

Norstedts 2021

ISBN 9789113115269, Inbunden, 383 sidor

 

Det här författarparet kan man lita på. Det är tämligen säkert att man får en spännande och välskriven bok när de är upphovsmän. Naturligtvis tummar de på sannolikheten, men det är en gång för alla det kontrakt som sådana här romaner har med sina läsare. Sina fans, för sådana finns det gott om.

 

Det har gått några år sedan den förra boken. Psykologen Sebastian Bergman har trappat ner och tar inga officiella uppdrag från polisen längre. Hans dotter Vanja Lithner är nu chef för Riksmord. Deras inbördes relation är förhållandevis stabil, mycket p g a att Sebastian ger mycket kärlek till barnbarnet.

 

Hjorth & Rosenfeldt blandar flera intriger friskt, annars vore det inte dem. En prickskytt sätter skräck i Karlshamn med flera offer, och polisen med Vanja i spetsen har svårt att hitta både motiv och gärningsman.

 

Sebastian har fortfarande några privatpatienter. En av dem vill bearbeta vad som hände under tsunamin 2004, där Sebastian miste fru och barn. Det får hans liv att vackla.

 

Polisen Billy, som har mycket mörka hemligheter, försöker tygla sina böjelser. Det går…så där!

 

De båda författarna kan verkligen konsten att underhålla och att skapa en originell, men samtidigt medryckande historia. Fokus skiftar mellan de olika intrigdelarna, som alla är nagelbitande var för sig. Det har sagts förut, men förtjänar att påtalas igen. Deras filmiska bakgrund lyser igenom, läsarna får obönhörligen starka bilder uppmålade i sina inre.

 

Nästa bok ska bli den åttonde och sista i serien. Även om jag inte ska skriva den kan jag utlova stor dramatik och många vändningar i berättelsen.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Magnus Liam Karlsson



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8