tisdag 21 september 2021

Arne Dahl: Islossning - Bokomdöme

 

Islossning

Av Arne Dahl

Albert Bonniers Förlag 2021

ISBN 9789100191191, Inbunden, 408 sidor

 

Det är verkligen en njutning att läsa Arne Dahl. I bok efter bok. Han, pseudonym för Jan Arnald, har ju varit i gång ett tag nu. Jag räknar den här boken som nummer tjugo. Lägg därtill åtta böcker under sitt riktiga namn. Han verkar inte ha tröttnat på skrivandet, är inte lastgammal och kan konsten att förnya sig.

 

Kriminalromanerna är inne på sin tredje serie. Vi minns de tidigare om A-gruppen och om Opcop. Nu är det femte boken om Sam Berger, Molly Blom och Desiré Rosenkvist. Jag har för mig att det från början inte var tänkt att bli en serie. Om det nu är en avslutning kan man därför inte så noga veta. Inte när det gäller Arne Dahl.

 

Författaren har i den här serien skrivit några ganska osannolika thrillers som ändå har någon form av verklighetsbaserad bas att stå på. Den här gången är tanken på evigt liv centralt för intrigen.

 

Tre månader i rad, precis den 5:e, hittas mördade människor. De har egentligen ingenting gemensamt, förutom datumet. Den enda som kopplar ihop fallen är Desiré, eller Deer som hon kallas. Efter att tidigare ha fått båda sina ben avsågade har hon nu skrivbordstjänst. Det passar henne illa.

 

Eftersom hon inte blir trodd vänder hon sig till Sam och Molly. De är nu för tiden säkerhetskonsulter och antar gärna utmaningar som denna. De var tidigare också synnerligen smarta poliser.

 

Intrigen har så många komponenter att man som läsare emellanåt är tvungen att stanna upp och begrunda. Många trådar, mycket explicit våld och en komplicerad intrig. Det är få förunnat att kunna få ihop sådant till en helhet. Arne Dahl kan, med råge.

 

Han kan skriva högdramatisk spänning på ett kvalificerat, finstämt men ändå lättläst språk. De som är Arne Dahl-fans måste också bara älska avslutningen på denna bok.


Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Fredrik Hjerling



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3