onsdag 22 september 2021

Sara Strömberg: Sly - Bokomdöme

 

Sly

Av Sara Strömberg

Modernista 2021

ISBN 9789180230865, Inbunden, 347 sidor

 

Bland alla debutanter i år är det här en av de mest framstående. Det är svårt att tro att detta är ett förstlingsverk. Journalisten Sara Strömberg skriver som om hon hade författat romaner under många år.

 

Boken har vissa likheter med Liza Marklunds nya Polcirkeln. Här finns återvändarna, här finns kvinnorna och här finns Norrland. Även om det är långt mellan Jämtland och Norrbotten.

 

Det är också så att Sara Strömberg skriver om riktiga människor. Gestaltningarna är klockrent säkra. Naturen bildar den fond man önskar sig i en bok. Det är en bok med liv och must.

 

Språket är livfullt och extremt mustigt. Någon beskrev det som kroppsligt och det håller jag med om till hundra procent. Författaren räds inte kroppsvätskor, hjälten har ständiga klimakterieblödningar.

 

Huvudpersonen, som egentligen är en antihjälte, heter Vera Bergström och är en journalist som har blivit av med sitt arbete. Hon bor i en stängd gammal järnvägsstation, bara det en bra beskrivning av bygdens problem. När en kvinna hittas mördad på Åreskutan blir Vera intresserad och börjar undersöka och forska. Hon tigger sig till ett freelancejobb på lokaltidningen. Inte otippat försätts hon själv i fara.

 

Sara Strömberg har fångat upp landsbygdens stämning, hennes karaktärer har liv. In i minsta biroll. Det är så uppfriskande att kunna konstatera att det inte upphör att produceras högklassiga böcker av nya författare. Jag hoppas att få läsa mer om Vera Bergström. Det är inte utlovat så, bara önskat.


Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Göran Strand

  


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1158

Simon & Garfunkel: The 59th Street Bridge Song In på listan 28 augusti 1971 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5