onsdag 20 oktober 2021

Engström & Richert: Armasjärvi - Bokomdöme

 

Armasjärvi

Av Engström & Richert

Bokfabriken 2021

ISBN 9789178354306, Inbunden, 324 sidor

 

Båda författarna är bl. a kulturjournalister och har efter några års resande nu bosatt sig i norra Sverige. Thomas är känd för sina fyra politiska thrillers om Ludwig Licht. Väster om friheten fick Svenska Deckarakademins debutpris 2013 och två av de andra böckerna nominerades till det stora priset.

 

Nu är han och Margit Richert mitt i en mycket spännande och läsvärd trilogi tillika dystopi om det framtida riket Nordmark. Det här är andra delen. Den första heter Nattavaara. Nordmark heter ett område som brutit sig loss från Sverige och i princip är det nuvarande Norrbottens län.

 

Boken tilldrar sig elva år efter Befrielsen. Befrielsen från Sverige. Naturligtvis kan man då dra slutsatser att innevånarna där har tröttnat på att bli utnyttjade av myndigheterna söderut. Ett Sverige som idag i många stycken lever på de norrländska naturtillgångarna utan att ge något tillbaka.

 

Det är ingen vacker bild författarna målar upp. Pandemier härjar. Naturkatastroferna avlöser varandra i världen. Grönland och Arktis är isfria. Fisken håller på att försvinna. EU håller på att splittras. Många länder lämnar samarbetet. Planeten Jorden tycks vara på väg att gå under.

 

I bokens centrum får vi följa två barn, syskon. Sextonåriga Erik och hans lillasyster Sofia har det ändå bättre än de flesta. De får förmåner eftersom de har gått med på att bli spioner åt den inofficiella ledaren Hartmann. Men Hartmann är hårt ansatt, intrigerna är många. Det är flera som vill ha makten i Nordmark. Egentligen är just det ingen skillnad mot hur det ser i dagens samhälle.

 

Här finns mycket som inte fungerar som vi är vana vid idag. Även om viss teknisk utveckling har skett är det ändå sämre beställt med att uppfylla dagliga behov. Det råder hungersnöd och den mat som serveras är inte ens nära så avancerad som den vi konsumerar idag.

 

Jag läser boken som ett höjt varningens finger. Ett finger som pekar på vad som kan hända om vi inte skärper till oss när det gäller miljö, konsumtion, rättvisa och samarbeten över gränserna.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Anthony Tian



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2