lördag 16 oktober 2021

Mikael Andersson: Den som illa gör - Bokomdöme

 

Den som illa gör

Av Mikael Andersson

Hoi Förlag 2021

ISBN 9789175575544, Inbunden, 342 sidor

 

Den här deckardebutanten satsar stort. Han har skrivit en bok med extra allt. Bitvis är det skickligt och intressant, men totalen fungerar inte riktigt. De olika komponenterna rimmar inte med varandra.

 

Boken börjar med en tragisk skolskjutning. Flera tonåringar dödas inklusive den förmodade gärningsmannen. Även han en ung pojke. Inledningen lovar mycket.

 

Brottet blir mycket mer komplicerat att utreda än vad det först verkar. Polisen Roland Fransson får något rejält att bita i. Han får oväntad hjälp av sin fjortonåriga dotter. Hon far fram som en Kalle Blomqvistfigur och där närmar sig boken ungdomsromanen.

 

Det är ändå för våldsamt för att vara det. Extremt tragiska och blodiga händelser avlöser varandra. När sedan Mikael Andersson blandar in stora doser humor går det överstyr. De komiska inslagen är förvisso roliga, kanske bokens bästa delar, men de är rejält malplacerade.

 

Författaren har också använt sig av en mycket originell mordmetod. Plus för det. Men även den rimmar illa med humorn och ungdomsboksinslagen.

 

Det här är början på en serie som heter Morden i Västerbotten, jag hoppas att författaren framledes gör ett omtag. Han måste bestämma sig för vilken typ av böcker han vill skriva.


Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Lena Lee



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8