söndag 17 oktober 2021

Hans Carstensen: Under hökens vingar - Bokomdöme

 

Under hökens vingar

Av Hans Carstensen

Southside Stories 2021

ISBN 9789189318113, Inbunden, 365 sidor

 

Författaren är en av årets många genredebutanter. Han har skrivit en tämligen originell historia om en förskollärare, Anna Nilsson. Hon lever ett ordinärt familjeliv i Gävle och inget tyder på att det döljer sig något som sticker ut under ytan.

 

Anna har haft ett tidigare liv som hemlig agent under namnet Daphne Söderlund. Trettio år tidigare. Hon varit en av de skickligaste men nu är Daphne dödförklarad. Inte ens hennes man och barn anar något.

 

När det förflutna åter dyker upp i form av ledtrådar till ett mord på hennes syster tvingas hon nu att leva ett dubbelliv på riktigt. Hon får användning av alla sina agentkunskaper och erfarenheter.

 

Hon tvekar inte när det blir våldsamt, snarare tvärtom. Trots att hon inte längre är purung finns de gamla takterna kvar. Hon är lite av en superhjälte som man känner igen från tecknade serier med exempelvis Modesty Blaise. Kanske gör hon ändå för många misstag. Jag hade önskat mig en nästan övernaturligt skarp agent.

 

Omslaget på boken är likt en teckning i ett seriemagasin. Det är allt annat än snyggt. Men jag förstår tanken även om kvinnan där nog är just trettio år yngre än Anna Nilsson.

 

Det är full fart framåt men ändå blir det inte så rysligt spännande. Antalet intrigkomponenter är lite för många vilket skapar en viss rörighet.

 

Tanken är att detta ska vara starten på en ny bokserie. Den har förutsättningar att utvecklas till något bra. Huvudpersonen känns som en bra grund att bygga på.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Li Carstensen



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8